SAK:n Eloranta: Hallituksen uusi linjaus pienten yritysten irtisanomisista ei tyydytä meitä

Ilkka Oksalan mukaan EK:ssa tehdään parhaillaan laskelmia työtaisteluiden vaikutuksista. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Hallituksen uusi linjaus pienten yritysten irtisanomissuojasta on informoitu palkansaajajärjestöille, eikä se meitä tyydytä, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Ongelmat, jotka liittyvät työntekijöiden asettamiseen eriarvoiseen asemaan pienissä yrityksissä jäävät, vaikka raja laskee. Meille jäsen 20 hengen yrityksessä on ihan yhtä arvokas kuin jäsen 10 hengen yrityksessä. Kaikki juridiset ongelmat, joita lainsäädäntöön liittyy, ovat edelleen olemassa, Eloranta sanoi lauantaina STT:lle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kertonut, että hallitus voi joustaa siinä, minkä kokoisia yrityksiä irtisanomissuojan muutos koskisi. Aiemmin rajaksi on ehdotettu alle 20 hengen yrityksiä, mutta raja saattaa madaltua. Sipilän mukaan myös työttömyysturvan karensseihin liittyviin huoliin voisi löytyä ratkaisu.

Hallitus on luvannut, että uusista linjauksista kerrotaan tarkemmin ensi viikolla. SAK arvioi tilannetta omassa hallituksessaan maanantaina.

Keskiviikon poliittiseen lakkoon osallistumisesta ovat tähän mennessä ilmoittaneet Teollisuusliitto, PAM, Pro, Sähköliitto ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL). Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT pohtii asiaa ensi viikolla oman hallituksensa kokouksessa, viestitti AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen STT:lle.

AKT on jo toteuttanut ylityökieltoja usean muun ammattiliiton lailla.

EK: Irtisanomisuudistuksen merkitys pieni suhteessa kielteisiin vaikutuksiin

Isompia työnantajia edustava EK jyrähti lauantaina, ettei hallituksen kaavaileman irtisanomisuudistuksen merkitys ole missään suhteessa jatkuvien ja lisääntyvien lakkojen ja muiden työtaisteluiden kielteisiin vaikutuksiin.

– Hyvin nopeasti ylityökieltojen ja työnseisausten yhteenlaskettu negatiivinen vaikutus Suomen taloudelle on merkittävämpi kooltaan kuin tämä asia, josta nyt hallitus ja palkansaajajärjestöt kiistelevät, sanoi EK:n johtaja Ilkka Oksala STT:lle.

Oksala vetoaa sekä maan hallitukseen että palkansaajajärjestöihin, jotta ne löytävät nopeasti kiistaan molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.

– Molemmat osapuolet tietävät kyllä ne elementit, joista ratkaisu voisi syntyä. Nyt on kysymys vain siitä, löytyykö molemmilla osapuolilla riittävästi tahtoa, Oksala sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.