JHL ennakoi: Huomenna alkavat työtaistelutoimet näkyvät lasten päivähoidossa ja sosiaali- ja terveyspalveluissa

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellot näkyvät erityisesti esimerkiksi päivähoidossa. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT

Julkisilla ja hyvinvointialoilla huomenna alkavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot näkyvät erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä lasten päivähoidossa, arvioi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Vaikutukset tulevat olemaan laajat, ja ne näkyvät varmasti sillä tavalla, että ei ole riittävästi henkilökuntaa paikalla. Jokainen joutuu miettimään, millä tavalla hakee lapsensa. Työnantajan tehtävä on nyt pitää huoli siitä, että palvelut pelaavat ja ettei kenenkään henki ole uhattuna, Niemi-Laine sanoo STT:lle.

Niemi-Laineen mukaan työntekijöiden vähyys näkyi myös vuoden alussa, kun JHL:n jäsenet olivat ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa sopimusneuvottelujen takia.

– Työnantajat ovat tehneet joustojen kautta mahdolliseksi sen, että henkilökuntaa ei ole palkattu, vaan työntekijät ovat jääneet ylitöihin tai vaihtaneet vuoroja. Tämä ei vielä ole mikään työtaistelutoimi. On työsuojelullisesti ihan normi asia, että jokaisen työntekijän osalta pidetään huoli säännöllisistä työajoista ja tehdään vain niitä.

JHL vastustaa toimilla hallituksen aikeita keventää pienten yritysten irtisanomissuojaa.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ei ryhdy ennalta arvioimaan ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen vaikutuksia. Hän ei kuitenkaan usko, että ne ovat kovin mullistavia, vaikkakin palvelut voivat heikentyä.

– Työnantajat ympäri Suomea ovat tietoisia tästä ja tehneet ne valmistelut, mitä on tehtävissä. Alue on niin mahdottoman laaja, sosiaali- ja terveystoimi ja tekninen sektori, että vaikea sanoa. Vaikutukset voivat vaihdella hyvin paljon toimialoittain, alueittain ja työnantajittain, Jalonen sanoi STT:lle.

Perhepäivähoitajat ulkopuolella

Jalonen sanoo, että viime viikolla saatiin jo kokemuksia muun muassa lähi- ja perushoitajaliitto Superin ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn vastaavista, kolme päivää kestäneistä toimista.

– Niiden vaikutukset olivat aika vähäisiä.

JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee muun muassa kuntien, kirkon, valtion sekä yksityisen sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Esimerkiksi perhepäivähoitajat on rajattu ulkopuolelle. Työtaistelu koskee tässä vaiheessa lähes 100 000 JHL:n jäsentä.

Niemi-Laineen mukaan JHL:n toimet saattavat kestää pitkäänkin. Liitto on valmistautunut myös muihin työtaistelutoimiin, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

– Hallituksen pitäisi nyt myöntää, että tässä juostaan seinään ja kovaa.

Jalosen mielestä sekä ay-liikkeen että hallituksen on tultava vastaan.

– Se tässä on erikoista, että kovat on jo piipussa, vaikka esitystä ei ole vielä annettu, Jalonen päivittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.