SDP:n unelma pääministerin paikasta vahvistui, vihreät kipuilee yhä kohujen varjossa

SDP:n kannatus ottaa kierroksia. Kuvassa puolueen puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa 2. lokakuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ote pääministerin salkusta ensi kevään vaaleissa näyttää tiukentuvan entisestään. Ylen gallupin mukaan SDP on kasvattanut suosiotaan selvästi ja lisännyt etumatkaansa lähimpään uhkaajaansa kokoomukseen.

Rinne on tyytyväinen SDP:n kasvavaan kannatukseen, mutta muistuttaa, että huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä matkaa.

– Täytyy muistaa, että yhtään ääntä ei ole annettu. Tässä täytyy joka päivä tehdä töitä ja viedä yhteistä asiaa eteenpäin, Rinne sanoi torstaina STT:lle eduskunnassa.

SDP on ollut kuukausia mielipidemittausten ykköspuolue, mutta Ylen syys-lokakuun gallupissa sen kannatus kohosi peräti 2,3 prosenttiyksikköä 22,6 prosenttiin. SDP on repinyt noin 4–5 prosenttiyksikön kaulan hallituspuolueisiin kokoomukseen (18,9 prosenttia) ja keskustaan (17,6 prosenttia).

Hallituksen ja palkansaajapuolen välille syttynyt työmarkkinakonflikti on johtanut muun muassa lakkoihin ja ylityökieltoihin. Rinne uskoo, että tilanne näkyy osaltaan myös SDP:n kannatuksessa.

– Nyt kyllä fiksu hallitus ilmoittaisi, että katsotaanpa puhtaalta pöydältä tämä juttu.

"Vaihtoehto nykypolitiikalle"

Toisaalta kannatusmittauksen tausta-aineistosta ilmenee Ylen mukaan, että demareihin vuotaa kannattajia tasaisesti kaikista puolueista. Rinne uskoo, että lisäksi kannatusta tulee myös "nukkuvien puolueesta".

– Tämä kertoo minulle siitä, että kyse ei ole pelkästään työmarkkina-asioista, vaan myöskin siitä, että tarjoamme selvästi vaihtoehdon nykypolitiikalle ja mahdollisuuden muutokseen, Rinne arvioi STT:lle.

Kohujen varjostaman oppositiopuolue vihreiden gallup-kehitys on edelleen alavireistä. Puolue laski Ylen mittauksessa 11,6 prosenttiin eli laskua tuli yksi prosenttiyksikkö edellisestä mittauksesta.

Vihreiden puheenjohtajan tehtäviä hoitava Maria Ohisalo arvioi, että puolueen kannatuspotentiaali on paljon korkeampi kuin nykyiset kannatuslukemat.

– Totta kai erilaiset kohut ovat vieneet tilaa siltä, että pääsisimme puhumaan meidän keskeisimmistä kysymyksistä aina ilmastonmuutoksesta köyhyyden torjuntaan ja toisaalta siihen, että saataisiin koulutuksen kunnianpalautus, Ohisalo sanoi STT:lle torstaina eduskunnassa.

Aallon paluusta ei tietoa

Ohisalolla ei ole tarkempaa arviota siitä, miten pitkään hän jatkaa sairauslomalla olevan puheenjohtajan Touko Aallon sijaisena.

– Sen mukaan mennään, miten Touko nyt kuntoutuu ja tulee takaisin.

Aallon poissaolosta huolimatta vihreät yrittää saada vauhtia vaalivankkureihinsa ja koota mahdollisimman hyvät ehdokaslistat.

– En ajattele, että on paniikkia, mutta totta kai olen huolissani siitä, että saammeko ennen kaikkea kaikki aktiivimme mukaan levittämään sanomaamme, Ohisalo arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 2. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 3. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 4. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 5. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 6. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 7. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 8. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 9. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 11. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 12. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 13. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 14. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 15. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.