PAM uhkaa lakolla: "Jostain on aloitettava ja tällä kertaa Prismoista"

Osa Prismoista pysynee auki, ainakin suurissa opiskelijakaupungeissa.

Osa Prismoista sulkee ovensa ja osa pysyy auki, jos lakko alkaa. Jussi Lopperi

Ari Helminen

Palvelualan ammattiliitto PAM uhkaa aloittaa 50 000 työntekijän lakot kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla kahden viikon päästä. Lakot sulkisivat muun muassa Prisma-tavaratalot kahdeksi päiväksi. Todennäköisesti osa kaupoista pysyisi auki.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen vetoaa lakkostrategiaan eikä kerro, miksi kohteeksi on valittu Prismat.

– Me emme lakkostrategioita julkisesti kommentoi, mutta vaikuttavuutta tietysti haetaan. Tavoite on päästä sopimukseen eikä lakkoilla, Rönni-Sällinen sanoo ja jatkaa.

– Missään tapauksessa emme halua nostaa S-ryhmää tikun nokkaan työnantajana. Se on päinvastoin monessa asiassa esimerkillinen työnantaja.

PAMin toiminnanjohtaja Jyrki Konala perustelee Prismojen valintaa sillä, että jostain on aloitettava ja tällä kertaa Prismoista. Konalan mukaan harkintaan on vaikuttanut moni syy.

– Tarkoitus ei ole kiusata kuluttajia, jos se vain voidaan välttää. Sen takia ajateltiin, ettei lakko kohdistu kaikkiin yrityksiin ja niiden varastoihin yhtä aikaa.

Työmarkkinoiden edunvalvontajohtaja Nina Meincke S-ryhmästä harmittelee sitä, että mahdollinen lakko kohdistuisi Prismoihin, ja PAMin johto sanoo, ettei lakko johdu mitenkään S-ryhmän työnantajapolitiikasta.

– Mutta heillä on omat syynsä. He etsivät varmasti parasta mahdollista vaikuttavuutta lakolla.

Päivittäistavarakaupan tilastojen mukaan S-ryhmän markkinaosuus vuonna 2018 oli 46,4 prosenttia ja K-ryhmän 36,1 prosenttia.

Meincke kertoo, että tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, kuinka moni Prisma pysyy auki ja kuinka moni sulkeutuu, jos lakko alkaa. S-ryhmässä tehdään selvitystä logistiikkakeskuksen ja Prismojen lakon vaikutuksista.

– Tiedotamme asiasta tiistaina tarkemmin, Meincke sanoo.

Rönni-Sällinen ei lähde arvioimaan lakon vaikutuksia, mutta sanoo, että osa Prismoista on kiinni ja osa pysyy auki.

Kaupan alan järjestäytymisaste vaihtelee eri puolilla Suomea. Isoissa kaupungeissa henkilöstön vaihtuvuus on suurta ja järjestäytymisaste matala.

PAM kertoo, että kaupan alan järjestäytymisaste on 65 prosenttia. Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna julkistaman tutkimuksen mukaan se oli yksityisillä palvelualoilla 47,9 prosenttia.

– Tällaisiakin arvioida voidaan tehdä, Rönni-Sallinen vastaa kysymykseen, pysyvätkö Prismat auki paremmin isoissa opiskelijakaupungeissa kuin pienemmillä paikkakunnilla.

Meincke arvioi, että sellaisilla paikkakunnilla, joilla järjestäytymisaste on korkeampi, kauppaa on vaikeampi pitää auki kuin paikkakunnilla, joilla se on matalampi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut