Hei lukija, tutustu uudistuneeseen ESS.fi-verkkopalveluun ja lue aiheesta lisää tästä

Krista Koivisto

Krista Koivisto

Kerroimme vuoden alussa, että palvelumme on uudistumassa. Ohjasimme lukijoitamme tuolloin ESS.fin kehityssivustolle ja pyysimme palautetta ja kommentteja. Saimmekin runsaasti palautetta, suuret kiitokset siitä! Oli ilo huomata, että kommenttien perusteella olimme menneet uuden suunnittelussa oikeaan suuntaan: palautteen perusteella esimerkiksi ESS.fin uusi ulkoasu ja liikkuminen palvelussa oli vastanneista ylivoimaisen enemmistön mielestä selkeää ja helppoa. Arvokkaita kehitysehdotuksiakin tuli ja niiden perusteella viilasimme palveluamme vielä ennen tätä varsinaista julkaisua.

Mikä muuttui?

Näkyvin ja samalla suurin muutos on ulkoasu, joka on tehty etenkin mobiilikäyttöä ajatellen, joka lisääntyy koko ajan. Ihminen kuluttaa mediasisältöjä silloin, kun se itselle parhaiten sopii, ympäri vuorokauden, ja siellä, missä hän kulloinkin liikkuu. Kun kännykkä seuraa mukana kaikkialle, sisältöjen pitää olla helposti ja nopeasti saatavilla ja selailtavissa. Siksi verkkopalvelumme näkymää on muun muassa selkiytetty aiemmasta.

Millaista sisältöä palvelussa on tarjolla?

Verkkopalvelumme tarjoaa sinulle koko ajan enemmän sisältöä: nopeammin, laajemmin ja useista eri näkökulmista käsiteltynä. Kun jossain tapahtuu, kerromme siitä heti perusasiat. Samalla meillä toimituksessa alkaa lisätietojen metsästys: uutinen kehittyy ja saa uusia, koko ajan syvemmälle meneviä näkökulmia ja ulottuvuuksia.

Mietimme, mitä sinä haluat tietää juuri tästä kyseisestä asiasta ja miten tämä vaikuttaa sinun arkeesi ja elämääsi. Meidän tehtävämme on myös tarjota sisällöllämme sinulle ratkaisuja.

Verkkopalvelumme tarjoaa sinulle koko ajan enemmän sisältöä: nopeammin, laajemmin ja useista eri näkökulmista käsiteltynä.

Krista Koivisto

Yhä useammin aihe kehittyy myös interaktiivisena niin, että sinäkin voit osallistua vaikkapa kommentoimalla aihetta koskevaa juttua. Myös visuaalisuus on tärkeä elementti, ja verkon jutuissa päästään syvälle kuvakerrontaan esimerkiksi kuvagallerioin ja videoin.

Mitä ESS.fin etusivulla on tarjolla?

ESS.fin etusivu on toimittajan sinulle käsin valitsema ja tarjoilema kattaus verkkopalvelun koko sisällöstä. Etusivua selaamalla tiedät, mitä kulloinkin tapahtuu, vaikuttaako esimerkiksi onnettomuus Nelostiellä Lahden kupeessa omaan liikkumiseesi.

Etusivulle kootaan myös sisältöjä, jotka analytiikan perusteella kiinnostavat lukijoitamme ja joista on oleellista tietää, koskipa asia sitten paikallisia kouluverkkoasioita, sähkölaskun hinnankorotusta tai hallituskriisiä. Etusivulta löydät myös syvemmälle uutisten taustoihin pureutuvia näkökulmia sekä esimerkiksi kolumneja tai kommentteja ajankohtaisista aiheista. Nostamme etusivulle myös lukijoiden mielipide-kirjoituksia.

Analytiikkaa käytämme siksi, että sen avulla saamme tietoa siitä, mitkä sisällöistämme kiinnostavat lukijoitamme. Kun tiedämme, että lukijamme janoavat tietystä aiheesta lisätietoa, meidän on aina helpompi tehdä päätöksiä, mistä aiheista on tarpeen tehdä lisää sisältöä uusista, aihetta laajentavista näkökulmista käsiteltynä.

Mistä löytyvät eri aihealueiden jutut, esimerkiksi jutut Päijät-Hämeestä?

Kun klikkaat vasemman yläkulman Sisältö-valikkoa, pääset valitsemaan vaikkapa uusimmat uutiset tai Päijät-Hämeeseen liittyvät jutut. Valikosta löytyvät pikalinkit myös esimerkiksi urheilu-, teema- ja mielipidesisältöön. Täältä löydät myös hakutoiminnon, jos mielessäsi on jokin aiemmin lukemasi juttu, jonka pariin tahdot palata.

Valikossa vasemmalla näet Toimitus suosittelee -osion. Sen alle toimituksemme kokoaa kulloinkin ajankohtaisia aihekokonaisuuksia.

Miten pääsee jutusta takaisin etusivulle?

Kun olet klikannut jotakin tiettyä juttua ja haluat päästä takaisin etusivun tarjontaan, se onnistuu joko sivun vasemman yläkulman Sisältö-valikon Etusivu-linkistä tai painamalla sivun ylälaidassa olevaa ESS-nimiötä. Juttusivulla on myös Etusivulla nyt -listaus. Siitäkin voit valita lisää luettavaa. Juttusivulla on myös muita listauksia: jos sinua kiinnostavat uusimmat uutiset, valitse Uusimmat-listaus. Kun taas tahdot lukea sitä, mikä on ollut muidenkin lukijoiden mielestä kiinnostavaa ja luettua, valitse lisää juttuja luettavaksesi Luetuimmat-listalta.

Miksi joistakin jutuista pitää maksaa?

Peruste on sama kuin printtilehdelläkin: meidän täällä toimituksessa pitää saada palkkamme ihan niin kuin sinäkin saat työstäsi palkan. Printtilehti on ollut aina tilaajatuote ja verkkopalvelu on rinnastettavissa siihen, palvelun muoto vain on eri.

Toimitus tekee työtä sen eteen, että se ensin kerää eri lähteistä juttuaiheen kannalta oleelliset asiat ja poimii toisinaan hyvinkin suuren asiamassan joukosta oleellisen. Usein toimitus myös ”suomentaa” vaikeita termejä sisältävän asiantuntijasisällön, jotta kuka tahansa voi sen lopulta jutusta lukea ja ymmärtää. Toimitus siis poimii tietoa puolestasi monista eri lähteistä ja tarjoilee monien eri työvaiheiden jälkeen sinulle hiotun tietopaketin helposti ymmärrettävänä kokonaisuutena ja aiheen kannalta oleellisilla tiedoilla ryyditettynä. Näin pysyt kärryillä lähiympäristösi ajankohtaisista asioista ja pystyt hahmottamaan tätä koko ajan nopeammin muuttuvaa maailmaa. Juttujen ja aihekokonaisuuksien ansiosta pystyt muodostamaan mielipiteitä ja osallistumaan yleiseen keskusteluun, käytiinpä se aamukahvipöydässä, bussissa vieruskaverin kanssa, töissä, harrastuksen parissa tai vaikkapa sosiaalisen median verkostoissa.

Joskus, kun minulta kysytään, miksi jutuista pitää maksaa, pyydän kysyjää miettimään asiaa siltä kantilta, ettei hänkään matkusta bussilla ilmaiseksi tai hae kaupasta maitolitraa ilman, että maksaa siitä. Kyse on pohjimmiltaan täysin samasta asiasta: lähtökohtaisesti palvelu tai tuote maksaa aina.

Mistä tietää, mikä sisältö on tilaajalle ja mikä ilmaista?

Sitä, mikä ESS.fi-verkkopalvelussa on ilmainen juttu ja mikä tilaajalle, ei eritellä erillisin kuvakkein. Kun tilaajana olet kirjautunut Mediatunnuksellasi palveluun, voit siirtyä palvelussa eteenpäin rajattomasti ja käytössäsi on palvelun koko sisältö. Jos sinulla on voimassa oleva tilaus, muttei vielä Mediatunnusta, sen pääset luomaan tästä.

Tiesithän muuten, että jos sinulla on Etelä-Suomen Sanomien printtitilaus, tilaukseesi kuuluu automaattisesti myös koko ESS.fi-verkkopalvelun sisältö ja lisäksi pääset lukemaan verkossa päivän näköislehteä ja käyttämään ESS-Sovellusta. Ainoa, mitä sinun tilaajana tarvitsee tehdä, on luoda Mediatunnus ja kirjautua sillä ESS.fi-verkkopalveluun.

Tilauksen pääset tekemään tästä.

Miten voi kommentoida juttuja?

Kommentointiosio löytyy juttujen lopusta. Juttuja kommentoidaksesi sinulla tarvitsee olla voimassa oleva ESS:n tilaus. Kannustamme vilkkaaseen, asialliseen kommentointiin ja kommentointi omalla nimellä on suositeltavaa. Toimitus tarkistaa kommentit ennen kuin ne julkaistaan.

Miten palveluun kirjaudutaan?

Kun olet tilaaja, pääset kirjautumaan ESS.fi-verkkopalveluun etusivun oikean ylälaidan Asiakas-valikon Kirjaudu-linkistä. Kirjautua voit myös jostakin tilaajalle tarkoitetusta jutusta klikkaamalla Olen jo tilaaja -linkkiä.

Sen, oletko kirjautuneena, näet oikean yläkulman Asiakas-valikosta: siinä näkyy nimesi. Jos et ole kirjautuneena, nimen tilalla lukee Tili ja sen alla on Kirjaudu-linkki.

Mistä pääsee lukemaan näköislehteä?

Linkki näköislehteen näkyy esimerkiksi pöytäkoneella sivun yläreunan valikossa. Kännykällä näköislehtilinkki löytyy vasemman yläkulman Sisältö-valikosta.

Miksi jutun lopussa kysytään jutun herättämistä tunteista?

Tämäkin liittyy analytiikkaan: kun näemme, että jokin juttu kerää erityisen paljon tietyn tunneskaalan reaktioita, pystymme aiempaa paremmin suunnittelemaan aiheen ympärille uusia juttuja ja sisältöjä esimerkiksi siten, miten jonkin aiheen nostattama ongelma voisi olla ratkaistavissa.

Miten voi tehdä tilauksen?

Tilauksen voit tehdä tästä. Tilauksen voit tehdä myös minkä tahansa tilaajalle tarkoitetun jutun yhteydestä. Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, vastaus saattaa löytyä asiakaspalvelumme Usein kysytyt kysymykset -osiosta.

Antoisia lukuhetkiä, toivottavasti viihdyt seurassamme!

Krista Koivisto

verkkotuottaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja: Koronasuojaimista tehty sopimukset Sarmasteen sekä Jylhän kanssa
 3. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 5. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 6. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 7. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 8. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 9. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 10. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 13. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 14. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 15. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.