Koulujen sanomalehtiviikko alkaa – teemana ilmastonmuutos

Oppilaat käyttävät lehteä viikon aikana monin eri tavoin – runojen laatimisesta kieliopin harjoitteluun.

Oppilaat hyödyntävät sanomalehteä koulussa sanomalehtiviikolla monella tavalla. Anssi Hietamaa

Milja Kungas

Maanantaina käynnistyvä sanomalehtiviikko on yksi Suomen suurimpia mediakasvatustapahtumia. Viikkoa vietetään 3.–7.2. ilmastonmuutos-teemalla. Viikon slogan on ”Kyky muuttaa maailmaa ei kysy ikää”.

Viikon aikana kouluissa hyödynnetään sanomalehteä ja sen verkkoaineistoja monella tavalla, ja Sanomalehtiviikko näkyy lehtien sisällöissä ja tekemisessä.

Myös Etelä-Suomen Sanomat osallistuu viikkoon esimerkiksi tarjoamalla kiinnostavia sisältöjä lapsia ja nuoria ajatellen sekä printtilehdessä että verkkosivuilla ESS.fi.

Sanomalehtiviikolla julkaistaan päivittäin ESS.fi-verkkosivuilla video, jossa eri nuoret vastaavat päivittäin vaihtuvaan kysymykseen.

Oppilaat voivat laatia omia mielipidekirjoituksia ilmastonmuutoksesta tai muista heitä koskettavista aiheista. Mielipidekirjoitukset lähetetään osoitteeseen lukijalta@ess.fi. Julkaistavien tekstien valinnassa käytämme lehden normaaleja valintakriteereitä.

Lahtelaisopettaja hyödyntänyt viikkoa opetuksessa pitkään

Lahtelaisen Mukkulan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Annamari Saure on hyödyntänyt sanomalehtiviikkoa opetuksessa parikymmentä vuotta. Hän kertoo, että koulussa luetaan sanomalehtiviikolla lehtiä perinteiseen tapaan.

– Opetellaan, miten lehteä luetaan, mitä osastoja lehdessä on ja millainen on uutinen. Koska meillä on juuri ollut ilmastonmuutoksesta monialainen oppimiskokonaisuus, tutkimme erityisesti ilmastonmuutosta käsitteleviä juttuja. Ehkäpä jonkin ryhmän tutkimasta aiheesta sattuu löytymään jokin juttu.

Opettaja käyttää lehteä myös kieliopin opettamiseen.

– Seitsemäsluokkalaiset etsivät lehdestä erilaisia lausetyyppejä: toteamuslauseita, kysymyslauseita ja eri sivulausetyyppejä. Englannin opettaja kokeilee, osaisivatko oppilaat kääntää lehden otsikoita englanniksi.

Saure kertoo, että yksi perinteeksi muodostunut sanomalehtiviikkotehtävä on sanomalehtiruno.

– Oppilaat leikkelevät otsikoita ja tekevät niistä yhdistellen runoja. Teemme myös runoja poistamalla jonkin uutisen yhdestä jaksosta sanoja.

Verkossa monenlaista aineistoa

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Päijät-Hämeen, Iitin ja Pertunmaan oppilaitokset ovat voineet ennakkoon tilata Etelä-Suomen Sanomia sanomalehtiviikolle.

ESS:n näköislehti on kaikkien käytössä sanomalehtiviikolla osoitteessa ESS.fi. Tunnuksia ei tarvita.

Sanomalehtien Liiton aineistoon voi tutustua verkkosivuilla sanomalehtiopetuksessa.fi/fi/sanomalehtiviikko/ ja Facebookissa Sanomalehti opetuksessa -sivulla ja Sanomalehtien Liiton sivulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.