Mediat: Ilmastoaktivistit valtasivat Uniperin hiilivoimalan

Ilmastoaktivistit vaativat, että Uniperin kesällä avattavan Datteln 4 -hiilivoimalan käyttöönotto estetään. LEHTIKUVA/DPA

STT

Ryhmä mielenosoittajia on tunkeutunut saksalaisen energiayhtiö Uniperin uuteen hiilivoimalaan lähellä Dortmundia, kertoo Die Welt. Uniperin kesällä avattava Datteln 4 on noussut Saksassa ilmastokeskustelun keskiöön, koska ilmastoaktivistit vaativat, että sen käyttöönotto estetään.

Aktivistit osoittivat samalla viestin myös Suomelle, julistaen tviitissään, että "fossiilisten aika on ohi".

Uniperin aikeilla on vaikutusta myös Fortumiin , koska se omistaa Uniperista vajaat puolet, 49,9 prosenttia. Aktivistit ovat vaatineet Fortumia puuttumaan Uniperin toimintaan.

Fortumin hanke saada haltuunsa Uniperista 70,5 prosentin osake-enemmistö odottaa kuitenkin yhä lopullista hyväksyntää Venäjän kilpailuviranomaisilta. Alustava hyväksyntä saatiin jo viime syksynä, mutta lopullinen varmistus puuttuu. Fortum on ilmoittanut odottavansa, että lopullinen hyväksyntä Venäjältä saadaan maaliskuun loppuun mennessä.

Dattelnin voimalan valtauksesta kertoivat Suomessa aiemmin Yle ja Helsingin Sanomat.

Saksan hallitus päätti alkuviikosta lakiesityksestä, jolla linjataan hiilivoiman poistuvan käytöstä viimeistään vuoteen 2038 mennessä. Ilmastoliike pitää aikataulua liian hitaana ja on osoittanut mieltään lakiesitystä vastaan monena päivänä. Päätökseen sisältyy myös mittava, yhteensä yli 40 miljardin euron tukipaketti hiilikaivosalueille ja energiayhtiöille.

Uniper sai samalla luvan avata kiistanalainen ja pitkään viivästynyt Datteln 4. Yhtiö lupasi torstaina vastineeksi sulkea lähivuosina useita vanhempia ja saastuttavampia ruskohiilivoimaloita, joiden tuotantokapasiteetti on yhteensä liki kolme gigawattia. Tarkoitus on varmistaa, että 1 100 megawatin Datteln 4:n avaaminen ei kasvata Saksan hiilidioksidipäästöjä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.