Ranskan testaamilla Wuhan-evakoilla ei todettu virustartuntaa – Manner-Kiinassa koronavirus on tappanut jo sarsia enemmän ihmisiä

Koronavirustartuntoja on Kiinassa vahvistettu yhteensä lähes 16 500. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskan testaamilla Wuhanista evakuoiduilla ei ole todettu koronavirustartuntaa. Noin 20 evakuoidulle tehdyt testit ovat valmistuneet, ja tulokset ovat negatiivisia, viranomaiset tiedottavat.

Sunnuntaina Ranskaan saapuneella lennolla tuotiin Kiinasta noin 250 ihmistä, joukossa muun muassa useiden Euroopan maiden kansalaisia. 36:lla ilmeni oireita, jotka sopivat myös koronavirukseen. Heistä 16 lennätettiin muihin maihin ja loput jäivät Ranskaan, missä heidät myös testattiin.

Evakuointilennolla oli mukana myös kolme suomalaista. Ranskan viranomaiset päättävät siitä, miten pitkään suomalaiset joutuvat olemaan Ranskassa seurattavana. Suomen ulkoministeriö ei maanantaiaamuna halunnut kommentoida, milloin Ranskan on määrä tehdä päätös asiasta.

Koronavirus on nyt tappanut Manner-Kiinassa enemmän ihmisiä kuin 2000-luvun alun sars-epidemia. Kiinan viranomaiset vahvistivat maanantaina 57 uutta kuolonuhria, joten yhteensä kuolemantapauksia on maassa nyt 361.

Sars-virus tappoi Manner-Kiinassa 349 ihmistä vuosina 2002–03. Maailmanlaajuisesti sarsiin kuoli yli 700 ihmistä.

Uusista kuolonuhreista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat Hubein maakunnasta, jonka suurimmasta kaupungista Wuhanista virus lähti leviämään.

Kiinan viranomaiset vahvistivat myös yli 2 800 uutta tartuntatapausta, joista yli 2 100 Hubeissa. Yhteensä tartuntoja on Kiinassa vahvistettu nyt yli 17 200.

Ensimmäisestä Kiinan ulkopuolisesta kuolemantapauksesta uutisoitiin sunnuntaina, kun kiinalaismiehen kerrottiin kuolleen koronavirukseen Filippiineillä. Paikallisten viranomaisten mukaan mies sai tartunnan todennäköisesti Kiinassa ennen saapumistaan Filippiineille.

Hongkongissa vaaditaan Kiinan rajan sulkemista

Hongkongissa sadat sairaalatyöntekijät ovat menneet lakkoon tehostaakseen vaatimustaan Manner-Kiinan vastaisen rajan sulkemisesta. Sulkemisella halutaan estää koronaviruksen leviäminen.

Lakosta päätti uusi terveysalan työntekijäliitto. Lakossa on ensi vaiheessa työntekijöitä, joiden panos ei ole hoidossa keskeisin. Liitto uhkaa, että seuraavassa vaiheessa lakkoon menee myös sairaanhoitajia ja lääkäreitä.

Hongkongissa on vahvistettu 15 sairastumista. Useat tartunnoista on saatu Manner-Kiinassa.

Hongkongin virnaomaiset ovat sulkeneet joitakin rajanylityspaikkoja. He ovat kuitenkin vastahakoisia sulkemaan koko rajaa. He vetoavat muun muassa siihen, että sulkeminen aiheuttaisi taloudellista vahinkoa ja olisi vastoin Maailman terveysjärjestön WHO:n ohjeita.

Hongkongissa muistetaan vielä, miten Kiinan johto peitteli aluksi sars-virusta. Se levisi Hongkongiin ja aiheutti lähes 300 hongkongilaisen kuoleman.

Kiina syyttää USA:ta koronaviruspaniikin lietsomisesta

Kiina sanoo Yhdysvaltojen levittävän koronaviruspaniikkia. Sen sijaan Yhdysvalloilta ei ole herunut todellista apua, Kiina moittii.

Yhdysvallat päätti loppuviikosta toimista, joilla se pyrkii suitsimaan viruksen leviämistä. Kiinassa äskettäin käyneet ulkomaalaiset eivät pääse Yhdysvaltoihin ja Wuhanista palaavat Yhdysvaltojen omat kansalaiset joutuvat kahden viikon karanteeniin.

Yhdysvalloissa on vahvistettu kahdeksan koronavirustartuntaa.

Pörssit sukelsivat

Kiinassa pörssikurssit romahtivat maanantaina koronavirushuolien seurauksena. Pörssit olivat olleet reilun viikon suljettuna kiinalaisen uudenvuoden takia, ja tänä aikana viruksen uhriluku oli kasvanut huomattavasti ja se oli levinnyt useisiin maihin.

Sekä Shanghain että Shenzhenin pörssien keskeiset indeksit avasivat lähes yhdeksän prosentin laskussa. Kiinan pörssit ovat tunnetusti ailahtelevia, mutta maanantain sukellus oli poikkeuksellisen raju.

Kiinan valuutta juan heikentyi 1,5 prosenttia dollariin verrattuna.

Koronavirusepidemialla uskotaan olevan merkittäviä vaikutuksia Kiinan talouteen. Kiinan keskuspankki ilmoitti sunnuntaina pumppaavansa talouteen 1,2 biljoonaa juania (154 miljardia euroa).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.