Lukijalta: Rahaa riittää, vaan ei tehdä mitään todellista

Yhteistyöryhmä on kuin sadun keisari ilman vaatteita.

kerrottiin 17.1.2020 (valtioneuvoston asettamasta) kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmästä: ”Yhteistyöryhmän tehtävänä on kaupunkipolitiikan edistäminen, valtioneuvoston ja kaupunkien kaupunkipolitiikan koordinoiminen ja kehittäminen. Lisäksi kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmä osallistuu kansallisen kaupunkistrategian valmisteluun."

"Yhteistyöryhmän tavoitteena on vahvistaa valtion, kaupunkien ja kaupunkiseutujen vuorovaikutusta ja kumppanuutta, edistää kaupunkiseutujen uudistumis- ja kilpailukykyä, sosiaalista kestävyyttä ja kykyä vastata ilmastomuutoksen haasteisiin sekä kehittää kaupunkiympäristöä.”

Teksti on pötyhöpön maksimaalinen ilmentymä. Kuin pötyhöpön oppikirjasta. Solkenaan siinä heitellään käsitteitä, joita ei voi täsmällisesti määritellä! Kehitetään edistämistä ja edistetään kehittämistä. Tekstistä voidaan kehittää ja edistää mitä tahansa, tai ei mitään.

Kammottavaa on konkretian täydellinen puuttuminen. Jos joku, esimerkiksi veronmaksaja, sitä vaatii, vastaukset ovat samaa kehämäistä jargonia. Koordinoidaan edistämisen kehittämistä. Mitä tarkoittaa ”edistää kaupunkiseutujen uudistumis- ja kilpailukykyä, sosiaalista kestävyyttä ja kykyä vastata…?”

Pyydän lukemaan tämän upouuden yhteistyöryhmän jutut uudestaan, ja jokaisen sanan kohdalla kannattaa pysähtyä miettimään: Mitä tämäkin oikeasti tarkoittaa? Mitä tämä siis on?

Jos täysjärkinen tavallinen kansalainen joutuu toteamaan, että ei mitään, hän on oikeassa. Kyseessä on ei mitään.

Ei muuta kuin keisarin uusien vaatteiden kankaasta kertovan sadun täydellinen sovellutus tämän päivän Suomeen. Tätä olematonta ”tekstiiliä” on ennestään hirvittävästi liikaa.

Maa ei kestä pötyhöpön paisuttamista todellisen tekemisen sijaan. Suomi ei kestä kivoja johtajia, joilta on konkretia kateissa.

Konkretiaa edustaa myös vastuu. Mitään vastuuta pötyhöpöttäjien ei tarvitse kantaa tämänkään hankkeen tuloksista, koska ei valmistu mitään todellista, jota voidaan mitata.

Ennustan, että kun yhteisryhmä on kolme vuotta matkaillut tutustumassa ja syömässä lounaita eri kaupungeissa ympäri Suomea ja tietenkin myös ulkomailla, jotta kansainvälisten strategisten trendien analysointi koordinoidusti syntetisoidaan – ja päivärahat on kuitattu – julkaistaan 115-sivuinen raportti, jonka tärkeimpiin johtopäätöksiin kuuluu, että työryhmää on laajennettava kehittämistoimenpiteiden koordinoinnin edistämiseksi.

Asiakokonaisuuksien viitekehyksen kristallisoimiseksi työryhmän jokaiselle jäsenelle rekrytoidaan sihteeri.

Jyrki Joensuu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 6. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 7. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 8. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 11. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 12. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 13. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 14. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 15. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.