Isku kertoi 10 miljoonan euron säästötavoitteesta, yt-neuvottelut koskevat 700 henkeä - myös muita toimenpiteitä luvassa

NiemiCampuksen tiloja Lahden Mukkulankadulla. Osana säästöohjelmaa Isku siirtää koko tuotantonsa Mukkulankatu 23:een, mutta esimerkiksi tuotekehitys, talon johto sekä markkinointi- ja viestintä jatkavat osoitteessa Mukkulankatu 19. Sami Kuusivirta

Saara Larkio

Huonekaluja valmistava perheyritys Isku käynnistää kehitysohjelman, jonka tavoite on 10 miljoonan kustannussäästö. Yhtenä toimenpiteistä kustannussäästöjen toteuttamiseksi Isku suunnittelee sekä pysyviä että tilapäisiä työvoiman vähennystoimenpiteitä.

Asiasta kerrottiin henkilöstölle ja julkisuuteen tänään.

– Asia tuli henkilöstölle yllätyksenä, ja lähdemme nyt yhdessä työntekijöiden kanssa pohtimaan jatkotoimenpiteitä. Yt-neuvottelut kuuluvat keinovalikoimaan, mutta tarkemmasta työvoiman vähennystarpeesta en osaa vielä sanoa. Yt:t koskevat 700 henkeä, Lahdessa noin 500:aa, kertoo Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

Tiitinen sanoo, että 10 miljoonan euron säästötavoite on karkea arvio tämänhetkisestä säästötarpeesta. Säästöjä haetaan monilta eri alueilta, ja osa toimenpiteistä vaatii myös investointeja.

Tiitisen mukaan säästökeinoina käytetään myös hallinnon keskittämistä ja koko tuotannon siirtämistä saman katon alle Mukkulankatu 19:stä Mukkulankatu 23:een.

– Olemme investoineet viime vuosina 30 miljoonaa euroa Mukkulankatu 23:een, joten on järkevää siirtää tuotanto sinne.

Mukkulan NiemiCampuksen yhteyteen jäävät edelleen esimerkiksi talon johtohenkilöstö ja talouspuoli, tuotekehitys, markkinointi ja viestintä. Tiitisen mukaan tyhjilleen jääviin tiloihin on tulossa vuokralaisia, eri yrityksiä, mutta sopimuksia ei tässä vaiheessa ole olemassa.

– Seuraavat kuukaudet kertovat, miten yt-neuvotteluissa edetään ja mitä muita toimenpiteitä mahdollisesti vaaditaan. Työ on vasta alussa.

Iskun pääluottamusmies Seppo Päivärinta sanoo, että uutinen oli henkilöstölle kova pommi, vaikka tietoa yt-neuvotteluista osattiinkin ounastella.

– Olihan tämä odotettavissa. Henkilöstö tiesi tilauskannan perusteella, mikä tilanne on, ja koko viime vuosi meni heikommin, Päivärinta sanoo.

Iskun edelliset yt:t käytiin vuoden 2019 alkupuolella. Tuolloin vähennettiin 30 työntekijää irtisanomisilla, eläkeratkaisuilla ja osa-aikaistamisilla. Lahdessa on yhä vajaat viisisataa työntekijää.

Päivärinta sanoo, ettei hänellä ole juurikaan kommentoitavaa tällä hetkellä, sillä uudet yt:t alkavat 9. tammikuuta.

– Henkilökunta ehti lähteä suurelta osin viikonlopun viettoon ennen kuin uutinen kerrottiin. Ensi viikolla kuulen lisää heidän tuntemuksiaan, mutta uutta tietoa on luvassa vasta, kun yt:t etenevät, hän sanoo.

"Kotimaisuus korostuu juhlapuheissa"

Iskun säästöpaineen taustalla on Tiitisen mukaan muuttunut tilanne julkisen sektorin kaupankäynnissä. Iskun tekemistä kaupoista puolet tehdään valtion ja kuntien kanssa, ja Tiitisen mukaan kriteeristö siellä on muuttunut.

- Vain hinta ratkaisee, ja silloin ei ole väliä, mistä tuote tulee. Nyt verorahoilla tehtyjen hankintojen eurot ja työpaikat menevät muun muassa Viroon, Liettuaan, Puolaan, Ukrainaan, Bosnia-Herzegovinaan ja Kiinaan.

Tiitisen mielestä on erikoista, että juhlapuheissa korostetaan vastuullisuutta ja kotimaisuutta, mutta käytännön toimet ovat jotain muuta. Hän sanoo, että Isku on tehnyt lukuisia toimenpiteitä vastuullisuuden ja ympäristöystävällisyyden eteen. Tiitinen listaa, että tehdas ei ole enää tarvinnut ympäristölupaa, kalusteet eivät eritä mitään haitallisia aineita ilmaan, ja koivun alkuperä pystytään jäljittämään sen kaatamispaikalle asti. Lisäksi kalusteita on ajettu kohteisiin kaasuautoilla.

- Tuotteen elinkaarimalliajattelu ei enää päde. Halutaanko, että tuote kestää käytössä pidempään, vai halutaanko mahdollisimman halpaa. Suomessa voitaisiin katsoa mallia Ruotsista ja Saksasta, siellä pidetään paljon paremmin omien puolta.

Nyt alkavasta kehitysohjelmasta huolimatta Tiitinen sanoo painokkaasti, että Isku pysyy kotimaassa.

- Isku ei ole myynnissä. Myöskään tuotevalikoimasta ja tuotekehityksestä emme säästä, se on meille todella tärkeä alue. Ja henkilöstö on se tärkein.

Juttua täydennetty kello 17 väliotsikon jälkeisellä osuudella. Täydennetty myös kello 17.35 pääluottamusmies Seppo Päivärinnan kommenteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 5. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.