Sään ääri-ilmiöiden tutkija lahtelaisnuorille: Voi miettiä, tekeekö tavara onnelliseksi

Ilmastopaneelissa mukana olleita toimittaja Yrjö Kokkosta ja tutkija Antti Mäkelää tenttasivat Lotta Kivistö, Anni Nurmi, Unna Ulmanen, Maya Aalto ja Venla Starck. Paavo Wessman

Hiilijalanjäljestään huolissaan olevat voivat miettiä omaa kuluttamistaan. Näin opasti Ilmatieteenlaitoksen tutkija Antti Mäkelä lahtelaisnuoria perjantaina järjestetyssä Tiirismaan peruskoulun ilmastopaneelissa.

Noin 30 Lahden Tiirismaan peruskoulun oppilasta on tutkinut Tiedä, älä luule! -pajassa ilmastonmuutosta tieteen ja median näkökulmasta. Ilmastopaneeli on osa ilmastonmuutosta käsittelevää projektia. Monialaisen oppimiskokonaisuuden aiheena on tänä lukuvuonna "Ilmastonmuutos - lahtelaiset tulevaisuudentekijät".

Miten nuori sitten voi pienentää hiilijalanjälkeään? Mäkelän mukaan nuoret voivat esimerkiksi suosia kotimaista, ostaa lähellä tuotettua ruokaa.

- Voi miettiä, tekeekö tavara onnelliseksi, sanoi Mäkelä.

Paneelissa mukana ollut Ylen toimittaja Yrjö Kokkonen puolestaan sanoi, että poliitikkojen on vaikeaa tehdä nopeita päätöksiä ilmaston hyväksi.

- Keinot ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ovat olemassa, ne pitäisi vain ottaa käyttöön.

Luottoa ihmiseen löytyi

Panelisteilta kysyttiin myös, onko Suomeen ennustettavissa sään ääri-ilmiöitä ilmastonmuutoksen takia ja jos on, niin millaisia.

Mäkelän mukaan on tärkeää ymmärtää, mitä sään ääri-ilmiö tarkoittaa. Esimerkiksi yksittäinen ukkonen ei sellainen ole, vaikka äärimmäisiä ukkosia esiintyykin ehkä pari kertaa kymmenessä vuodessa.

- Jos keskilämpötila nousisi Suomessa esimerkiksi neljä astetta, niin äärimmäiset korkeat lämpötilat yleistyisivät erittäin paljon. Äärimmäisen kylmiä, talvisia lämpötiloja olisi selvästi vähemmän, sanoo Mäkelä.

Mäkelä ja Kokkonen luottavat ihmisen toimintaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Mäkelä korosti, että olisi tärkeää, etteivät kehittyvät maat tekisi sitä, mitä kehittyneet ovat tehneet: olisi tärkeää olla käyttämättä maan olla olevaa hiiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.