Otso kurkkaa kalliolle Lapakiston järvenjäältä – "Toivon, että lumikuva innostaa retkelle loistaviin puitteisiin"

Moni retkeilijä on jo odottanut, mikä eläin piirtyy tällä kertaa Pitkäjärven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualueella Lahdessa.

Loppiaisena se saatiin tietää: jäältä katselee itse metsän kuningas.

– Nimesin sen otsoksi, se on leppoisampi sana kuin karhu. Ajattelin, että se vähän kuin kurkkaisi retkeilijöitä, ottaa katsekontaktin kalliolle, luonnehtii lahtelainen retkeilijä Pasi Widgren.

Hän on piirtänyt lapiolla lumikuvia jäälle metsän eläimistä jo useana vuonna. Pitkäjärvelle ovat piirtyneet pöllö, susi, jänis ja metso.

Aikataulu valitaan sään ja jään mukaan. Sopiva hetki on löytynyt joulun ja loppiaisen väliltä. Tällä kertaa tumma jää sai loppiaiseksi lumipinnan.

– Hakkasin kirveellä pari päivää sitten reiän jäähän ja tarkistin paksuuden. Se oli 8–10 senttimetriä, ei vielä teräsjäätä mutta kestävää. Oli minulla naskalit mukana henkivakuutuksena.

Niitä ei tarvittu, vaan Widgren sai rauhassa muotoilla lumilapiolla otson. Jääviivojen piirtämiseen eli lapiointiin meni 3–4 tuntia, aloitus aamuhämärän jälkeen ja valmista tuli yhdeltä iltapäivällä.

Jääotso on äärimitoiltaan liki sata metriä kuten aiemmatkin eläinkuvat. Tällä kertaa jäällä oli nelisen senttiä nuoskalunta, joka kertyi kasoiksi eikä ole niin kevyttä viskellä kuin pakkaslumi.

– Jäällä tuntuu heppoiselta, kun on vielä arvoitus, miltä kuva ja yksityiskohdat ylhäältä näyttävät.

Hän kävi kuvanteon puolivälissä kalliolla tarkistamassa tilanteen ja sitten lopputuloksen. Paluumatkalla tuli vastaan retkeilijöitä, jotka olivat menossa kalliolle katsomaan, onko kuva jo tehty.

– Teen lumikuvan retkeilijöiden iloksi. Toivon, että se innostaa lähtemään metsään, missä on nyt loistavat puitteet retkeilylle, Widgren sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut