Aukusti-ehdokkaat 3/5: Tapani Kalliomäki pääsee ohjaajana toteuttamaan salaisia teatterihaaveitaan

Kalliomäki puskee harrastajateattereita uudelle tasolle. "Jokainen näyttelijä on ylittänyt itsensä."

Tapani Kalliomäellä tuli tänä vuonna täyteen 20 vuotta Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä. Juha Peurala

Millamari Uotila

Tapani Kalliomäelle teatteri on joukkuelaji. Vähän niin kuin jääkiekossa, onnistuminen ei välttämättä ole kiinni siitä, montako tähtipelaajaa kentällä on.

Sen sijaan luottamus ja yhteishenki voivat siivittää pitkälle.

Tällaisella reseptillä Kalliomäki on tänä vuonna koulinut päijäthämäläisiä harrastajateattereita. Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä tunnettu Kalliomäki sovitti ja ohjasi Orimattilan Jätinpesän kesäteatteriin vaikuttavan tulkinnan Minna Canthin Työmiehen vaimo sta.

Syksyllä vuorossa oli Lahden Lauantainäyttämö ja paikallispolitiikalla höystetty Nikolai Gogolin Reviisori. Esitykset jatkuvat vielä helmikuun lopulle Pikkuteatterissa Lahdessa.

– Tänä päivänä arkielämässä ja työmaailmassa mennään hirveän yksilökeskeisesti ja kyynärpäätaktiikalla. Minulle joukkuehenki ja solidaarisuus ovat tärkeitä nimittäjiä.

– Nostan tärkeimmäksi sen, että jokainen saa olla harjoituksissani sellainen kuin on ja ilmapiiri on suvaitsevainen.

Kalliomäki puhuu paljon kannustamisesta ja itseluottamuksen rakentamisesta. Ohjaaminen ei saisi olla virheiden osoittelua.

– Olen työskennellyt sellaistenkin ohjaajien kanssa, jotka sanovat virhe, virhe, virhe. Se saa ainakin minut lukkoon. Ihminen alkaa sulkea ovia itseltään ja pelätä virheitä.

Orimattilan Jätinpesässä nähtiin kesällä raikas, uusi tulkinta Työmiehen vaimosta. Päärooleissa olivat Eerik Kuronen ja Tuire Arola. Pia Simonen

Kaikki tehot irti

Kalliomäki on ohjaajana myös vaativa ja pikkutarkka. Hän teettää harrastajilla paljon töitä. Ensi-illan koittaessa ryhmällä saattaa olla takana kuusikymmentäkin harjoituskertaa.

– Minulla ei ole sellaista vaihdetta, että nyt ohjaan ammattilaisia, nyt ohjaan harrastajia. Yritän repiä näyttelijöistä kaikki tehot irti, mutta positiivisen ja ilon kautta.

Kalliomäki sanoo, että rima pitää asettaa korkealle.

– Vaikka puhutaan harrastajateattereista, ei pidä jäädä sen sanan vangiksi. Me pystytään mihin vain.

– Se on säväyttänyt, miten paljon ihmiset ovat antaneet itsestään näyttämöllä. Jokainen on ylittänyt itsensä ja ollut isolla sydämellä mukana. Sellaista yhteisöllisyyttä ei yksin ohjaajana luoda.

Kalliomäki nähdään tammikuussa Juoruja-farssissa Lahden kaupunginteatterissa. Kuva on otettu näytelmän lavasteissa harjoituksissa. Juha Peurala

"Välillä tarvitsee jotain muuta"

Kalliomäellä tuli tänä vuonna täyteen 20 vuotta Lahden kaupunginteatterin näyttelijänä. Se on pitkä aika saman talon palveluksessa, ja ajan kuluun rinnalle kaipaa muutakin. Kirjoittaminen ja ohjaaminen ovat keinoja pysyä liikkeessä, Kalliomäki sanoo.

– Se on urautumisen estämistä. Välillä tarvitsee jotain muuta, jos haluaa kehittyä ja säilyttää motivaation.

– On ohjaajan työ myös hirveän pelottavaa. Siinä joutuu sellaiselle alueelle, joka ei ole itselle selvä.

Kalliomäki sanoo itsekriittisyyden lisääntyneen iän myötä. Oman näkemyksen kyseenalaistaminen voi äityä niin voimakkaaksi, että silmissä mustenee ja mieli tekisi karata vaikka Espanjaan.

Kokemus on kuitenkin opettanut, että musta hetki menee kyllä ohi.

Kalliomäki työstää parhaillaan sovitusta Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Se nähdään Orimattilan Jätinpesässä ensi kesänä. Juha Peurala

Teatterihaaveita toteuttamassa

Alun perin ohjaaminen tuli kuvioihin opetustyön luontevana jatkona. Kalliomäki opetti näyttelijäntyötä kymmenen vuoden ajan Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla.

Kalliomäen ensimmäinen ammattiteatteriohjaus oli Lahden kaupunginteatterin Voitto kotiin -näytelmä vuonna 2012. Musta komedia kertoi yhteiskunnan laitamille ajautuvasta pariskunnasta. Yhteiskunnallista otetta on myös Työmiehen vaimossa ja Reviisorissa.

– Ohjaajana olen päässyt toteuttamaan salaisia teatterihaaveitani ja tekemään sellaista teatteria, jota itse tykkäisin katsoa. Minua puhuttelee yhteiskunnallinen kulma, ja tykkään tehdä mustan huumorin, satiirin ja tragedian kautta.

– Teatterin tehtävä ei ole auttaa unohtamaan, vaan auttaa muistamaan. Ihminen, joka ei tunne historiaansa, on aika kusessa.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Antti Ahonen, 2. Anttilanmäen kyläjuhla, 3. Tapani Kalliomäki, 4. Kaarisilta, 5. Loviisankatu 8 -tietokirja.

Yleisöäänestykseen voi osallistua netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun.

Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI (väli) vaihtoehdon numero numeroon 13300 (esim. AUKUSTI 2). Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kotimaisilla liittymillä.

Nettiäänestyslomake löytyy täältä.

Aukustin voittaja ratkeaa 7. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.