Aukusti-ehdokkaat 4/5: Kaarisillassa kaikki ovat tavallisen erityisiä - "Mennään muiden mukaan yhteiskuntaan"

Lahden Villähteellä sijaitseva Kaarisillan toimikeskus on Suomen suurin kehitysvammaisten taiteilijoiden koulutuspaikka. Tavoitteena on integroida erityistä tukea tarvitsevat yhteiskuntaan.

Pia Raanoja veti Kaarisillassa kolmannen vuosikurssin musiikkituntia, jolla valmisteltiin joulukonsertin ohjelmistoa. Mirja Hussain

Ilkka Kuosmanen

Laulettaisiinko Gloria savoksi?

Henri Ekman ei ole kotoisin Savosta vaan Haminasta, mutta hänellä taitaa olla hieman veitikkaa silmäkulmassaan. Mielenkiintoisesta ehdotuksesta huolimatta Jaakko Löytyn joululaulu päätetään laulaa perinteisellä latinan ääntämyksellä.

Olemme Lahden Villähteellä Erstan kartanossa ja käynnissä ovat Kaarisillan joulukonsertin harjoitukset. Lucian päivän esiintyminen on yksi Kaarisillan perinteistä. Niitä on ehtinyt jo muodostua, sillä erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita on koulutettu Erstan kartanossa vuodesta 1987.

Primus motorina toimi aikoinaan Maila Koskinen, joka loi toimintamallin päiväkeskukselle käytännössä tyhjästä.

– Aloite tuli kehitysvammaisten nuorten vanhemmilta. Ammatillista koulutusta täällä on tarjottu yhteistyössä Salpauksen kanssa vuodesta 2003, kertoo vt. toiminnanjohtaja Eija Mutanen.

Välillä pitää jumpata, jotta jaksaa opiskella. Mikko Kirves (selin) löi pallon Tiina Silvesalolle sovelletulla lentopallotunnilla. Mirja Hussain

Aluksi yhdistyksen palveluita ostivat Nastola ja Lahti. Nykyisin Kaarisillassa käy oppilaita ympäri Suomea. Ammatillisia koulutuslinjoja on kaksi, joista toinen keskittyy musiikkiin ja toinen kuvataiteisiin.

– Henkilökuntaa on viitisenkymmentä. Joka toinen vuosi täältä valmistuu 16–20 opiskelijaa, Mutanen laskee.

Kaarisillasta Amos Rexiin

Yksi Kaarisillan ulospäin näkyvimmistä tapahtumista on joka toinen vuosi järjestettävä Kaarisilta Biennale, joka kokoaa osallistujia ympäri maailmaa. Niin sanotut normaalit taiteilijat esiintyvät näyttelyssä rinta rinnan kehitysvammaisten kanssa.

Kaarisillan alumneille työtilaisuuksia tuo myös oma galleria, joka toimii Helsingin Sanomatalossa.

– Viime kesänä Biennale keräsi noin 900 katsojaa täällä ja 600 Helsingissä, Mutanen kertoo.

Sari Koivunen luonnosteli kettuaiheista maalaustaan Kaarisillan taidestudiossa viime keskiviikkona. Takana Antero Laine, opettaja Outi Kirves ja Mikael Valjakka. Mirja Hussain

Valmistuvien opiskelijoiden työllistymisessä on yhä omat vaikeutensa, mutta ennakkoluulot näyttäisivät olevan hiljalleen murtumassa. Siitä yhtenä osoituksena olkoon Helsingin Amos Rexissä ensi helmikuussa avautuva Generation 2020 -näyttely. Näyttelyyn haki 468 taiteilijaa, ja mukaan valitun 80 taiteilijan joukossa on myös kaksi Kaarisillan opiskelijaa.

Musiikissa ajatusta kehitysvammaisten integraatiosta on puolestaan edistänyt erityisesti Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye.

– Meillä musiikki on kuorotoimintaa. Mutta hyvä juttu se tietysti oli. Ideanahan on aina ollut se, että mennään muiden mukaan yhteiskuntaan, Mutanen summaa.

Opettaja on mentori

Jatkamme kartanokierrosta sovelletun lentopallotunnin kautta taidestudioon, joka on suunnattu jo valmistuneille opiskelijoille. Eläinaiheisiin mieltynyt Sari Koivunen hahmottelee uutta kettuaiheista maalausta Outi Kirveen opastuksella.

Opettaja Outi Kirves esitteli Mikael Valjakan grafiikan koevedosta. Mirja Hussain

– Valmistuneiden kohdalla opettajan tehtävänä on toimia lähinnä mentorina ja auttaa esimerkiksi näyttelyiden pystyttämisessä, Kirves sanoo.

Kaarisilta-kompleksiin kuuluu kahdeksan rakennusta. Entisessä pehtoorin talossa Hanna Nieminen virkkaa lohikäärmettä ja miettii, mistä myyttiselle pedolle saataisiin sopivasti kiiluvat silmät.

Hanna Nieminen virkkasi lohikäärmeveistosta. Mirja Hussain

– Tässä on vielä aika paljon virkkaamista, Nieminen huokaa.

Ehdimme tehdä vielä pienen piipahduksen keramiikkapajaan. Ikkunan vieressä istuva Viljo Pertola on toinen niistä, jotka lähtevät esittelemään ensi helmikuussa töitään Helsinkiin. Hän vie Amos Rexiin keraamisen vuoren, josta nousee ehkä savua.

– Vuoren sisällä on kylä, Pertola paljastaa.

Miltä taiteilijasta tuntuu lähteä Helsinkiin?

– Ensin ei tuntunut miltään, sillä olen kotoisin Turusta, enkä tunne Helsingin paikkoja. Mutta nyt tuntuu kyllä aika jännittävältä.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat 1. Antti Ahonen, 2. Anttilanmäen kyläjuhla, 3. Tapani Kalliomäki, 4. Kaarisilta, 5. Loviisankatu 8 -tietokirja.

Yleisöäänestykseen voi osallistua netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun.

Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI (väli) vaihtoehdon numero numeroon 13300 (esim. AUKUSTI 2). Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kotimaisilla liittymillä.

Nettiäänestyslomake löytyy täältä.

Aukustin voittaja ratkeaa 7. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.