Trump suitsutti Kavanaugh'n nimitystä ja lyttäsi ainoan tätä vastustaneen republikaanisenaattorin

Donald Trumpin ehdokkaaksi nimittämän tuomariehdokkaan valintaa varjostivat ahdistelusyytökset ja nimitysprosessi repi kansaa kahtia, mutta lopulta nimitys meni läpi kahden äänen erolla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti ilon irti lauantaina, kun senaatti vahvisti Brett Kavanaugh'n nimityksen korkeimman oikeuden tuomariksi. Trumpin ehdokkaaksi nimittämän Kavanaugh'n valintaa varjostivat ahdistelusyytökset ja nimitysprosessi repi kansaa kahtia, mutta lopulta nimitys meni läpi kahden äänen erolla.

– Kiitän ja onnittelen senaattia meidän hienon ehdokkaamme, tuomari Brett Kavanaugh'n nimittämisestä Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Myöhemmin tänään allekirjoitan hänen nimityksensä ja hän vannoo virkavalansa. Hyvin jännittävää!, Trump tviittasi.

Voiton hetkellä Trumpilta ei jäänyt huomaamatta se, ketkä Kavanaugh'ta vastustivat. Kaikki muut republikaanit olivat lopulta tämän kannalla, mutta Alaskan republikaanisenaattori Lisa Murkowski jätti äänestämättä Kavanaugh'n puolesta. Murkowski sanoi, että hänen omatuntonsa mukaan Kavanaugh on hyvä mies, mutta ei oikea henkilö korkeimpaan oikeuteen.

– Luulen, että hän ei koskaan toivu tästä. Uskon, että Alaskan ihmiset eivät koskaan anna tätä hänelle anteeksi, Trump sanoi Washington Postille.

Trump sanoi Murkowskin olevan onnekas, koska hänen paikkansa senaatissa on seuraavan kerran katkolla vasta vuoden 2022 vaaleissa.

– Mutta he eivät koskaan unohda. Se mitä hän teki, on mahdotonta hyväksyä.

Sen sijaan Trump ylisti Mainen republikaanisenaattoria Susan Collinsia, jota pidettiin etukäteen Murkowskin ja Arizonan Jeff Flaken ohella epävarmana republikaaniäänenä. Collins päätyi äänestämään Kavanaugh'ta ja piti senaatissa pitkän puheenvuoron, jossa hän perusteli päätöstään.

– Mielestäni Susan Collins toimi itsensä kannalta uskomattoman positiivisesti. Hän näytti olevansa kunniallinen, uskomaton nainen. Häntä kunnioitetaan uskomattoman paljon, Trump kehui.

McConnell: Vastustus oli poliittinen lahja

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell totesi, että Kavanaugh'n kohtaama raju vastustus on ollut republikaaneille poliittisesti hyödyllistä marraskuun välivaalien kannalta. Moni republikaanien kannattaja on suuttunut siitä, kuinka voimakkaasti demokraatit ja Kavanaugh'ta vastustavat mielenosoittajat yrittivät estää tämän nimityksen.

– Se on ollut meille suuri poliittinen lahja. Heidän taktiikkansa ovat antaneet kannattajapohjallemme energiaa. Haluan kiittää väkijoukkoja siitä, koska he pystyivät tekemään sen missä meillä oli vaikeuksia, McConnell sanoi.

McConnell kertoi, ettei missään vaiheessa harkinnut pyytää Trumpilta, että tämä vetäisi Kavanaugh'n ehdokkuuden pois ja asettaisi uuden ehdokkaan.

– Kun hänen kunniaansa vastaan hyökätään sillä tavalla, vetäytyminen ei missään nimessä ole mikään ratkaisu. Meidän piti taistella loppuun asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 4. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 5. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 6. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 7. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 8. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 12. Omatoimipuutarha tuo iloa varttuneemmalle väelle Lahdessa –  "Ikäihmisillä on vähemmän mahdollisuuksia olla luonnon keskellä kuin nuorilla"
 13. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 14. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 15. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Rinnat eivät ole naisen kruunu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.