Upin Aaltola: Kavanaugh'n valinta oli Trumpille pitkän aikavälin voitto, mutta voi tietää häviötä välivaaleissa

Mika Aaltola uskoo, että Kavanaugh'n valinta saattaa tuoda republikaaneille tappioita lyhyellä aikavälillä. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Brett Kavanaugh'n valinta oli pitkän aikavälin voitto Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille ja republikaaneille. Marraskuun välivaaleissa Kavanaugh'n valinta voi kuitenkin tietää häviötä, sillä demokraatit ovat äänestystuloksen takia vihaisempia kuin republikaanit, mikä voi mahdollistaa sen, että demokraatit saavat edustajainhuoneen haltuunsa seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Aaltola kuitenkin painottaa, että vaikka konservatiivinen Kavanaugh valittiin korkeimman oikeuden tuomariksi, se ei silti tarkoita, että konservatiivien ja trumpilaisten näkökulmat määrittelisivät korkeimman oikeuden päätöksiä.

Aaltola sanoo, että tuomarit tekevät kuitenkin itsenäisiä päätöksiä. Konservatiivit ja liberaalit ovat äänestäneet paljon ristiin ja odottamattomasti.

– Paljon riippuu myös siitä, millaisia tapauksia sinne korkeimpaan oikeuteen tulee, mutta eivät tuomarit koskaan täysin ideologisesti äänestä. Vaikka Kavanaugh ei ole mikään liberaalein tuomari, se ei välttämättä tarkoita, että hän äänestäisi konservatiivisen siiven mukana, Aaltola sanoo.

Kavanaugh'n valinta oli hyvin lähellä kaatumista ja hän voitti äänestyksen vain niukasti. Aaltola arvioi, että kyseessä oli Yhdysvaltain historian niukimpia tuloksia. Yleensä korkeimman oikeuden tuomarit äänestetään laajalla puolueiden välisellä enemmistöllä.

Aaltolan mukaan äänestystulos kielii siitä, kuinka kahtiajakautunut Yhdysvallat on.

– Tämä tuottaa arpia siihen kahtiajakautumiseen. Tämä ei ole myöskään tietenkään kunniaksi oikeudelle tai sen tuomareille, hän sanoo.

Kavanaugh'n valinta heijastelee Aaltolan mukaan myös Yhdysvalloissa pitkään jatkunutta tuulta, joka on puhaltanut kohti oikeistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 4. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 5. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 6. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 7. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 8. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 9. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 10. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 11. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 12. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 13. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 14. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 15. Peliitat haki pisteet Imatralta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.