Ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasian käsittely jatkuu tänään - lue yön uutiskooste

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan ulkominsteri Pekka Haaviston (vihr.) toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

 STT

Ulkoministeri PekkaHaaviston (vihr.) toimien laillisuuden tutkiminen jatkuu tänään eduskunnassa.

Kymmenen opposition kansanedustajaa jätti joulukuussa muistutuksen, jossa pyydetään perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuus Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamisasiassa. Valiokunta kuulee Haavistoa tänään.

Lain mukaan ministeriä vastaan voidaan nostaa syyte, jos tämä on tehtävässään olennaisesti rikkonut siihen kuuluvia velvollisuuksia tai menetellyt muutoin selvästi lainvastaisesti, joko tahallaan tai törkeän huolimattomuuden vuoksi.

Valiokunta kuulee talven aikana osallisia ja asiantuntijoita ministeri Haaviston toiminnan laillisuuden selvittämiseksi.

Tutkimus: Koulun sisäilman laatua ei voi arvioida oppilaiden oireilun perusteella

Koulun sisäilman laatua ei voi luotettavasti arvioida sen perusteella, miten oppilaat oireilevat. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan oppilaat kokivat hieman enemmän oireilua rakennuksissa, joiden olosuhteissa oli asiantuntija-arvion perusteella puutteita kuin niissä rakennuksissa, joiden olosuhteet oli todettu hyviksi. Olosuhteiden puutteita olivat esimerkiksi kosteusvauriot tai huono ilmanvaihto. Vaikka rakennusten olosuhteilla oli yhteys oppilaiden oireiluun, oli yhteys heikko.

Liki puolet suomalaisrehtoreista uupuneita tai uupumisvaarassa, kertoo barometri

Yli puolet suomalaisista rehtoreista on innostuneita työstään, mutta liki puolet on myös uupuneita tai vaarassa uupua, selviää Suomen Rehtorit ry:n rehtoribarometrista. Rehtoreista yli 11 prosenttia oli uupuneita, ja yli 33 prosentilla oli selvä uupumisriski. Yli 55 prosenttia oli kuitenkin innostuneita työstään.

Barometri toteutettiin kyselynä sekä mittaamalla esimerkiksi rehtoreiden sykevaihteluita, unta ja liikkumista. Rehtoribarometri on osa kansainvälistä Principal Health and Wellbeing -tutkimushanketta.

Yhdysvallat ei enää syytä Kiinaa valuutan manipuloinnista

Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö ei enää syytä Kiinaa valuutan manipuloinnista. Viime kesänä Yhdysvallat nimesi Kiinan virallisesti valuutan manipuloijaksi maiden välisen kauppakiistan käydessä kuumana.

Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa juanin arvon keinotekoisesta polkemisesta. Nyt valtiovarainministeriön mukaan valuutan arvo on vahvistunut.

Ilmoitus tulee vain päiviä ennen kuin presidentti DonaldTrumpin on määrä allekirjoittaa Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen ensimmäinen vaihe. (Lähde: AFP)

Kanadan Trudeau: Jos tilanne Iranissa ei olisi kiristynyt, alas ammutun koneen matkustajat olisivat yhä elossa

Iranissa alas ammutun lentokoneen matkustajat olisivat yhä hengissä, jos jännitteet alueella eivät olisi kiristyneet, sanoo Kanadan pääministeri JustinTrudeau televisiohaastattelussa.

Trudeau syytti osin jännitteiden kiristymisestä naapurimaa Yhdysvaltoja. Yhdysvallat surmasi tammikuun alussa vaikutusvaltaisen iranilaiskenraalin QassemSuleimanin.

Iran ampui viime viikolla vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen lähellä Teherania. Kaikki koneen 176 matkustajaa kuolivat. Uhrien joukossa oli 57 kanadalaista. (Lähde: AFP)

YK: Noin kolmannes maapallon pinnasta pitäisi saada suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä

Jopa 30 prosenttia maapallon pinnasta pitäisi saada suojelun piiriin vuoteen 2030 mennessä, jotta ihmiselle tärkeiden ekosysteemien elinkelpoisuus voidaan taata. Tieto käy ilmi YK:n tuoreesta suunnitelmasta.

Suunnitelman pyrkimyksenä on pysäyttää luonnon rapautuminen ja yhä kiihtyvä lajien sukupuutto.

Lähes 200 maata kokoontuu käsittelemään YK:n suunnitelmaa ensi lokakuussa järjestettävään huippukokoukseen. Toistaiseksi YK:n pyrkimykset suojella ekosysteemejä ovat epäonnistuneet heikon poliittisen tuen ja toimeenpanon takia.

YK:n mukaan tarve luontoa turvaaville toimille on nyt kiireellisempi kuin koskaan. (Lähde: AFP)

Tutkijat tunnistivat kaikkien aikojen vanhinta materiaalia - tähtipölyllä voi olla ikää jopa seitsemän miljardia vuotta

Tutkijat ovat löytäneet Maasta jopa seitsemän miljardia vuotta vanhaa kiinteää ainetta. Se on tutkijoiden mukaan vanhinta kiinteää materiaa, mitä Maasta on koskaan löydetty.

Tutkijat tunnistivat 5–7 miljardia vuotta vanhaa tähtipölyä, joka saapui Maahan Australiaan pudonneen meteoriitin mukana. Löydöksestä kerrottiin tieteellisessä PNAS-lehdessä julkaistussa artikkelissa.

Meteoriitti toi aineen Maahan jo vuonna 1969, mutta vasta nyt sen todellinen ikä on saatu selvitettyä uuden teknologian avulla.

Materian uskotaan olevan peräisin ajalta ennen Auringon syntyä. (Lähde: AFP)

Ahon ja Teräväisen Carolina hävisi lohkokärki Washingtonille

SebastianAhon ja TeuvoTeräväisen Carolina Hurricanes on hävinnyt Washington Capitalsille jääkiekkoliiga NHL:n illan ottelussa. Vierastappio tuli lukemin 0–2.

Washingtonin molemmista maaleista vastasi venäläinen tähtihyökkääjä AleksandrOvetshkin. Carolinan suomalaispelaajat jäivät tällä kertaa pisteittä. Sekä Aho että Teräväinen saivat peliaikaa yli 19 minuuttia.

Washington pitää itälohkon kärkeä yhdessä Boston Bruinsin kanssa. Carolina oli ennen tappiotaan lohkon sijalla kuusi.

Barcelona antoi potkut päävalmentajalleen

Jalkapallojätti Barcelona on antanut potkut päävalmentajalleen ErnestoValverdelle. Seura ilmoitti potkuista myöhään maanantai-iltana ja kertoi, että Valverden tilalle nousee QuiqueSetien.

Erottamispäätös vahvistettiin seuran johtokunnan kokouksen jälkeen. Barcelonan stadionilla Camp Noulla pidetty kokous kesti iltapäivällä yli neljä tuntia.

Katalonialaisseura on edellisen kerran potkinut päävalmentajansa pois kesken kauden tammikuussa 2003. Tuolloin lähtöpassit sai hollantilainen LouisvanGaal.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Venevarkaudet ovat lisääntyneet Päijät-Hämeessä: veneitä ja niiden osia varastetaan omaan käyttöön ja kaupattavaksi, myös rajojen taakse viedään tavaraa
 4. Yön uutiskooste : Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Norjassa
 5. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 6. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 7. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 8. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 13. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 14. Janne Niemisen Esalainen: Ikimuistoiset polttarit eivät synny nolaamisesta, vaan yllätyksistä, jännityksestä ja nostalgiasta
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.