Kohottaako infrapunavalo mielialaa ja vaikuttaa se sisäiseen kelloon? Ihotautiklinikka hakee pimeyden keskellä asuvia tutkimukseen

Tutkimuksen avulla kerrotaan saavan tärkeää tietoa auringon infrapunasäteilyn vaikutuksista. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä hakee vapaaehtoisia tutkimukseen, jossa tutkitaan infrapunavalon vaikutusta mielialaan ja vuorokausirytmiin. Tutkimuksessa selvitetään, onko infrapunavalolla mielialaa kohottavaa vaikutusta ja vaikuttaako infrapunavalo elimistön vuorokausirytmiin. Tutkimuksen avulla kerrotaan saavan tärkeää tietoa auringon infrapunasäteilyn vaikutuksista.

Tutkimukseen haetaan 18–70-vuotiaita. Tutkimukseen ei voi osallistua, jos on raskaana tai imettää, tupakoi säännöllisesti, on sairastanut aiemmin syöpää, tai jos kolmen kuukauden sisällä on tehty masennusdiagnoosi, aloitettu psyykenlääkkeiden käyttö, käyttänyt solariumia tai jos tekee etelän matkan kuukauden sisällä tutkimuksen aloittamisesta.

Tutkimukseen osallistumiseen ei kerrota liittyvän erityisiä lääketieteellisiä riskejä.

Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota. Tutkimuksesta johtuvat matkakulut ensisijaisesti julkisilla kulkuneuvoilla korvataan.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä tutkijalääkäri Iina Häggqvistiin (050–5700011, iinamaria.haggqvist@gmail.com) tai tutkimushoitaja Ulla Oesch-Lääveriin (044–4828551, ulla.oesch-laaveri@phhyky.fi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.