Työministeri Haatainen kertoo tänään, miten työllisyystoimet etenevät - lue yön uutiskooste

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo tänään tiedotustilaisuudessa, mitä hallituksen työllisyystoimille kuuluu. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

 STT

Työministeri TuulaHaatainen (sd.) kertoo tänään tiedotustilaisuudessa, mitä hallituksen työllisyystoimille kuuluu.

Hallituksen tavoitteena on osoittaa syksyn budjettiriihessä toimenpiteet, jotka toisivat mitattavasti 30 000 uutta työllistä.

Työllisyystoimia valmisteltiin viime syksynä myös työmarkkinajärjestöjen voimin, mutta työntekijät ja työnantajat eivät päässeet niistä yhteisymmärrykseen.

Hypon ennuste: Suomen harmaantuminen raastaa talouskasvua, vain kotimainen kysyntä suojaa taantumalta

Suomen talouskasvu kuluvana vuonna on tasan prosentti, arvioi luottolaitos Hypo ennusteessaan. Vuonna 2021 talouskasvu hiipuu 0,8 prosenttiin.

Hypon pääekonomisti JuhanaBrotherus arvioi, että väestön ikääntyminen leikkaa jopa prosentin Suomen talouskasvusta vuosittain. Brotheruksen mukaan alkaneena vuonna taantumaa pitävät loitolla kuluttajat ja kotimainen kysyntä.

Lisäksi Hypon ennusteen mukaan työttömyyden pieneneminen pysähtyy tänä ja ensi vuonna 6,5 prosenttiin.

Hallitus kertoo sote-uudistuksen tilasta

Perhe- ja peruspalveluministeri KristaKiuru (sd.) sekä sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö KirsiVarhila kertovat tänään, miten viime hallituskaudella jumittunut sote-uudistus etenee kuluvalla hallituskaudella.

SannaMarinin (sd.) hallituksen ohjelmassa sote-uudistuksesta todetaan, että painopistettä siirretään perustason palveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Rakenteita uudistetaan siirtämällä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu kunnilta maakunnille.

EU:n kauppakomissaari: Autotullien uhka ei noussut esiin Washingtonissa

Yhdysvaltojen mahdollisten autotullien uhka ei noussut esiin kauppakeskusteluissa Washingtonissa tällä viikolla, sanoo EU:n kauppakomissaari PhilHogan.

Washington Post -lehti kertoi aiemmin, että Yhdysvallat suunnittelee eurooppalaisille autoille 25 prosentin tulleja. Lehden mukaan tulliuhkailun syynä oli se, että presidentti DonaldTrump halusi Saksan, Ranskan ja Britannian syyttävän julkisesti Irania ydinsopimuksen uhmaamisesta. Maat tekivät näin aiemmin tällä viikolla.

Saksan puolustusministeri AnnegretKramp-Karrenbauer vahvisti torstaina, että lehden tiedot tulliuhkailuista pitivät paikkansa.

Yhdysvallat irtautui vuonna 2018 ydinsopimuksesta yksipuolisesti. (Lähde: AFP)

Googlen emoyhtiö ylitti biljoonan dollarin rajapyykin

Hakukonejätti Googlen emoyhtiö Alphabetin markkina-arvo on ylittänyt biljoonan dollarin rajan. Yhtiöstä tuli samalla neljäs yhdysvaltalaisyritys, jonka arvo on kohonnut yli biljoonan eli tuhannen miljardin dollarin.

Älypuhelimia ja tietokoneita valmistava Apple ylitti saman rajapyykin elokuussa 2018. Siitä tuli tuolloin maailman ensimmäinen yksityisen sektorin yhtiö, jonka markkina-arvo nousi yli biljoonan dollarin.

Myös teknologiayhtiö Microsoft ja verkkokauppajätti Amazon ovat ylittäneet biljoonan rajan. Amazonin arvo on sittemmin pudonnut rajapyykin alle. (Lähde: AFP)

Senaatin sinetti Pohjois-Amerikan kauppasopimukselle - demokraatit ja republikaanit lähes yksimielisiä

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt uuden Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, jonka maa on neuvotellut yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Uusi sopimus on nimeltään Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA, ja sen on määrä korvata aiempi Nafta-sopimus.

Vapaakauppasopimus on yhdistänyt harvinaisella tavalla demokraattien ja republikaanien rivit sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Torstaina sopimuksen puolesta äänesti 89 sadasta senaattorista.

Sopimuksen läpimenoa pidetään lyhyen ajan sisällä jo toisena kauppapoliittisena voittona presidentti Donald Trumpille. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasovun ensimmäinen vaihe allekirjoitettiin keskiviikkona. (Lähde: AFP)

Trump: Sain juuri virkasyytteet siitä hyvästä, että soitin täydellisen puhelun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ennakoi, että virkasyytteiden käsittely senaatissa on ohi nopeasti. Hän myös tyrmäsi jälleen vallan väärinkäyttöä koskevat syytökset ja kutsui niitä huijaukseksi. Trump kommentoi asiaa toimittajille Valkoisessa talossa.

Presidentti myös tviittasi saaneena virkasyytteet soitettuaan täydellisen puhelun.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä, koska hänen katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää JoeBidenia. Häntä syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana. (Lähde: AFP)

USA:n kieltolaki tuli voimaan sata vuotta sitten, peruttiin 1930-luvulla

Yhdysvalloissa alkoholijuomien myynnin, anniskelun ja kuljetuksen kielto tuli voimaan tasan sata vuotta sitten 17. tammikuuta 1920. Kieltolaki toteutettiin 18. lisäyksenä maan perustuslakiin.

Presidentti HerbertHooverin "jaloksi kokeiluksi" nimeämä kieltolaki kumottiin lopulta joulukuussa 1933. Syynä oli muun muassa valvonnan vaikeus ja lain kiertämisen myötä lisääntynyt järjestäytynyt rikollisuus.

Suomen kieltolaki alkoi ja päättyi vuotta aiemmin kuin Yhdysvalloissa. (Lähde: AFP)

Lähes kahden kuukauden kaamos päättyy Utsjoella

Kaamos päättyy tänään Utsjoella, kun auringon yläreuna kipuaa Utsjoen horisontin yläpuolelle ensi kertaa tänä vuonna. Kaamos on kestänyt Suomen pohjoisimmassa kunnassa lähes kahdeksan viikkoa.

Kaamoksen eli polaariyön aikana päivät ovat olleet hämäriä ja pimeä on alkanut Utsjoella laskeutua jo pian puolenpäivän jälkeen.

Aurinko nousee Utsjoella tänään kello 11.56.

Tänään jaetaan Venlat vuoden parhaista tv-ohjelmista

Vuoden parhaat tv-ohjelmat palkitaan tänään illalla Venla-gaalassa.

Palkintoja jaetaan 12 ohjelmakategoriassa sekä parhaalle mies- ja naisnäyttelijälle, käsikirjoittajalle, ohjelmalle ja esiintyjälle. Lisäksi paras ohjaaja palkitaan sekä fiktio- että viihde & events -kategoriassa.

Valinnat ovat tehneet runsaat 500 Televisioakatemian jäsentä lukuun ottamatta parasta ohjelmaa ja parasta esiintyjää, jotka on valittu yleisöäänestyksessä.

Lehkosen maali avitti Montrealin voittoon, NHL:n suomalaiset napsivat myös syöttöpisteitä

ArtturiLehkonen pääsi maalintekoon, kun Montreal Canadiens otti 4–1-vierasvoiton Philadelphia Flyersista jääkiekon NHL-kierroksella. Lehkonen laukoi toisessa erässä joukkueensa kolmannen maalin.

Syöttöpisteitä 13 ottelun kierroksella napsi useampikin suomalaispelaaja.

Florida Panthersin AleksanderBarkov antoi syötön JevgeniDadonoville ottelun ensimmäiseen maaliin. Panthers voitti Los Angeles Kingsin lopulta 4–3.

Columbus Blue Jacketsin ja Carolina Hurricanesin kohtaaminen päättyi lukemin 3–2. Syöttöpisteen kuittasivat sekä Columbuksen MarkusNutivaara että Carolinan TeuvoTeräväinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 5. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 6. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 7. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 10. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 11. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 12. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 13. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"
 14. Haluatko pidentää elinikääsi liikunnalla? Näin monta askelta tulisi ottaa päivittäin
 15. Eläkkeet ja tuet tulossa maksuun, asiakkaiden toivotaan välttävän pankkikonttoreissa asiointia jos mahdollista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.