Lahtea suositetaan MAL-kaupungiksi - "Ilmastohaaste tiedostetaan hyvin"

Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettely on laajentumassa Lahden seudun lisäksi Jyväskylän ja Kuopion kaupunkiseuduille.

Lahti on pääsemässä MAL-kaupunkien joukkoon. Sami Kuusivirta

Erno Laisi

Ympäristöministeriön selvitys maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyn laajentamisesta Lahden, Jyväskylän ja Kuopion kaupunkiseuduille on valmistunut. Selvityshenkilö Matti Vatilo suosittaa sopimusmenettelyn laajentamista kaikille kolmelle seudulle, ympäristöministeriö tiedottaa.

Sopimuksilla tuetaan kaupunkiseudun kuntien sekä kuntien ja valtion yhteistyötä yhdyskuntarakenteen ohjauksessa sekä maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisessa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) pitää tärkeänä, että selvityksessä korostuvat ilmastonmuutoksen hillintä ja kumppanuus.

– MAL-sopimusmenettely on todettu toimivaksi välineeksi, jolla valtio voi yhteistyössä kuntien kanssa tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa isoilla kaupunkiseuduilla. On hienoa, että selvityksen mukaan myös Jyväskylän, Kuopion ja Lahden seuduilla ilmastohaaste tiedostetaan hyvin, ja että seutujen ja valtion uudistuva kumppanuus nähdään mahdollisuutena vastata siihen yhä paremmin, Mikkonen sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Lahden, Jyväskylän ja Kuopion seutujen valmiudet osallistua MAL-sopimusmenettelyyn todetaan selvityksessä hyviksi ja valmistelussa mukana olleet kuntaryhmät perustelluiksi.

Lahden alueeseen kuuluvat keskuskaupungin ohella Asikkala, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä ja Orimattila.

– Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021 ja kestävän kaupunkikehityksen edelläkävijä. Tuomme kaupunkiseuduille myös kansainvälisesti kiinnostavia ratkaisuja, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) Lahden, Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien yhteisessä tiedotteessa.

Päätöksen sopimuksesta tekee valtioneuvosto

Päätöksen MAL-sopimusmenettelyn laajentamisesta tekee valtioneuvosto ympäristöministeriön esityksestä.

Selvityshenkilö esittää nopeaa etenemistä siten, että sopimusneuvottelut seutujen kanssa voitaisiin aloittaa kuluvan talven aikana.

Selvityshenkilö Vatilo uskoo, että uudet alueet voivat tuoda tuoreita ajatuksia myös nykyisten MAL-sopimusten kehittämiseksi.

– Selvitystyö osoitti, että Jyväskylän, Kuopion ja Lahden seuduilla ollaan hyvin valmistautuneita. Kaikilla selvitysalueilla tehdään ennakkoluulottomasti ja paneutuen työtä myös sopimusmenettelyn kehittämiseksi. Siitä olen erityisen iloinen, Vatilo sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Nykyisin MAL-sopimusmenettely ulottuu Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseuduille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmassa linjataan, että MAL-sopimusmenettely voidaan laajentaa yli 100 000 asukkaan kaupunkikeskuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.