Reseptejä potilaille kirjoittavien hoitajien määrä lähentelee viittäsataa - lue yön uutiskooste

 STT

Reseptihoitajien määrä on kasvanut Suomessa lähelle viittäsataa.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran mukaan rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä sai viime vuonna 115 sairaanhoitajaa, mikä on enemmän kuin esimerkiksi toissa tai sitä edeltävänä vuonna. Kaikkiaan 482 sairaanhoitajalla on nyt rajattu lääkkeenmääräämisoikeus terveydenhuollon ammattihenkilörekisteri Terhikissä.

Reseptien uusimisen lisäksi nämä erikoispätevyyden hankkineet hoitajat voivat arvioida potilaan hoidontarpeen ja päättää tietyissä rajatuissa tapauksissa lääkityksen aloittamisesta.

Uusi rahaporkkana peliin, valtio korvasi kymmenien reseptihoitajien koulutuksen viime vuonna

Valtio maksoi työnantajille viime vuonna korvauksia kymmenien niin sanottujen reseptihoitajien kouluttamisesta.

Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin kunnat ja kuntayhtymät pystyivät hakemaan korvauksia sairaanhoitajien lisäkoulutuksesta, joka koskee rajattua lääkkeiden määräämistä potilaille. Koulutuskorvauksen hakeminen on mahdollista myös yksityisille yrityksille tietyin ehdoin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston STT:lle koostamista tiedoista ilmenee, että valtion varoista korvattiin koulutuskulut viime vuonna yhteensä 77 sairaanhoitajasta, jotka olivat saaneet rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden.

Selvästi eniten eli 42 sairaanhoitajan osalta korvauksia maksettiin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Merkel emännöi Libyan kriisiä pohtivaa huippukokousta Berliinissä

Berliinissä kokoonnutaan tänään Libyan kriisiä käsittelevään huippukokoukseen, jossa yritetään saada aikaan pitävä tulitauko ja vahvistaa heikosti toiminutta Libyan asevientikieltoa. Kokousta emännöi Saksan liittokansleri Angela Merkel, ja siihen odotetaan muun muassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Kokoukseen tuli eilen lisää painetta, kun sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot katkaisivat suurelta osin Libyan öljynviennin. Maan kansallinen öljy-yhtiö kertoi joutuvansa vähentämään öljyntuotantoaan yli puoleen, koska maan tärkeimmät satamat on blokattu. (Lähde: AFP)

Libanonissa yli 200 haavoittui poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa

Libanonissa yli 220 ihmistä haavoittui lauantaina mielenosoittajien ja poliisin välisissä yhteenotoissa. Haavoittuneiden joukossa on sekä mielenosoittajia että poliiseja.

Mielenosoittajat alkoivat heitellä kiviä ja kasviruukkuja poliiseja päin, kun nämä olivat vartioimassa parlamentille vievää tietä Beirutissa. Poliisi vastasi käyttämällä vesitykkiä ja kyynelkaasua. Yhteenotot kestivät muutaman tunnin.

Talouskriisistä kärsivässä Libanonissa protestiliike on vaatinut koko maan poliittisen eliitin syrjäyttämistä. Pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa, mutta uutta hallitusta ei ole saatu vielä aikaiseksi. (Lähde: AFP)

Trump kertoi varainkeruuillallisella yksityiskohtia iranilaiskomentajan surmaoperaatiosta

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kertonut yksityiskohtia iranilaiskomentajan surmaoperaatiosta republikaanipuolueen varainkeruuillallisella, uutisoivat yhdysvaltalaisviestimet.

Yhdysvallat surmasi korkea-arvoisen iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin Irakissa kuun alussa. Muun muassa demokraatit ovat hämmästelleet iskun toteuttamista vain hieman ennen senaatissa järjestettävää presidentin virkarikosoikeudenkäyntiä.

Uutiskanava CNN julkaisi varainkeruutilaisuudesta ääninauhoja, joilla presidentti kertoo uusia yksityiskohtia Bagdadin lentokentällä tehdystä iskusta. Presidentti muun muassa kuvaili, kuinka operaatiossa mukana olleet sotilaat olivat puhelinyhteydessä presidenttiin ja antoivat reaaliaikaista tietoa siitä, kuinka monta minuuttia elinaikaa Suleimanilla on jäljellä. (Lähde: AFP)

Kiina vahvisti taas lisää mysteerivirustartuntoja

Kiinan viranomaiset vahvistivat sunnuntaina 17 uutta mysteeriviruksen tartuntatapausta, joista kolmea kuvaillaan vakaviksi. Yhteensä vahvistettuja tartuntoja on nyt 62.

Uudenlainen koronavirus muistuttaa sars-virusta, ja sen aiheuttamaan tautiin on toistaiseksi kuollut kaksi ihmistä.

Tartunnat ovat pääosin peräisin Wuhanin kaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa myydään muun muassa mereneläviä.

Perjantaina julkaistussa lontoolaisyliopiston raportissa arvioidaan, että tapauksia on todellisuudessa jopa yli 1 700. Ulkomailla on jo ilmennyt muutamia tartuntoja. (Lähde: AFP)

Ovetshkin nousi jo kymmenen parhaan joukkoon NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa

Washington Capitalsin venäläinen tähtihyökkääjä Aleksandr Ovetshkin on noussut kärkikymmenikköön jääkiekkoliiga NHL:n kaikkien aikojen maalitilastossa.

Ovetshkin iski hattutempun New York Islandersin verkkoon lauantaina, kun Washington haki 6–4-vierasvoiton ja kasvatti uransa maalimäärän 692:een. Venäläinen nousi uratilastossa ohi Mario Lemieuxin ja jakaa nyt yhdeksättä sijaa Steve Yzermanin kanssa.

34-vuotias Ovetshkin on pelannut NHL:ssä vuodesta 2004. Lauantain hattutemppu oli hänen NHL-uransa 26:s.

Islandersin Leo Komarov kirjautti ottelussa syöttöpisteen.

Bulls kiri päätösneljänneksellä kotivoittoon Clevelandista

Chicago Bulls on ottanut makean voiton Cleveland Cavaliersista koripallon NBA:ssa. Bulls voitti kotonaan 118–116, vaikka Cleveland johti vielä kolmannen neljänneksen lopulla 19 pisteellä.

Lauri Markkanen teki Chicagolle 17 pistettä. Suomalaispelaaja otti myös kolme levypalloa.

Markkasen joukkuetoveri Zach LaVine rohmusi 42 pistettä.

Chicago on voittanut nyt kolme edellisistä viidestä ottelustaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.