Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä aloittaa terveyskeskusten ulkoistuksen valmistelun - päätös syntyi tiukan äänestyksen jälkeen

Sohvi Auvinen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti maanantaina, että yhtymä alkaa valmistella sosiaali- ja terveyskeskusten palvelutuotannon uudelleenjärjestelyitä virkamiesesityksen mukaisesti. Hallitus päätti asiasta äänin 4-3.

Yhteisyrityksen valmistelun aloittamista kannattivat SariNiinistö (kok.), JariRonkainen (ps.),  KariSulonen (kok.) ja TarjaTornio (kesk.). Muutosesitystä, jossa asia olisi palautettu valmisteltavaksi, kannattivat hallituksen puheenjohtaja KariLempinen (sd.), JouniKaikkonen (vihr.) ja NiinaSaarinen (sd.).

Lopullisen päätöksen asiasta tekee yhtymäkokous alkukesästä.

Hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen kertoo, että muutosesityksessä oli kolme keskeistä kohtaa. Siinä toivottiin, että yhteisyrityksen perustuslainmukaisuutta olisi vielä selvitetty yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Lisäksi haluttiin selvittää mahdollisuutta, että kuntayhtymä olisi omistanut enemmistön yhteisyrityksestä. Kolmanneksi muutosesitys kaipasi tarkempaa selvittelyä kaikista mahdollisista tavoista tuottaa sote-keskusten palvelut.

– Aikataulu on ollut hyvin kireä ja yhteisyritysmalli on herättänyt paljon kysymyksiä ja keskustelua. Monilla on myös tunteet pinnassa asiasta. Olisimme toivoneet lisäselvityksiä tärkeimmistä asioista, ja sitten hallitus olisi voinut käsitellä asiaa kahden viikon kuluttua seuraavassa kokouksessa.

Keskustelua ministeri Kiurun kanssa

Lempinen kertoo, että hän on vielä eilen illalla käynyt keskusteluja esimerkiksi yhteisyrityksen lainmukaisuudesta.

– Kävin puhelinkeskustelua ministeri Krista Kiurun ja sähköpostikeskusteluja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan sekä ministerin avustajien kanssa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on aiemmin sanonut, ettei ole "positiivisella tavalla" yllättynyt päijäthämäläisistä suunnitelmista.

Yhtymähallituksen kokouksen alkaessa ei ollut Lempisen mukaan ollut tiedossa, miten asiasta äänestettäisiin.

– Tilanne oli jännittävä ja tiukka.

Lempinen ei usko, että tiukka äänestystilanne yhteisyritysasiassa vaikuttaisi hallituksen työskentelyyn.

– Tämä on normaalia demokratiaa, yksi päätös muiden joukossa. Nyt on mentävä eteen päin. Hallitus vaati yhdessä, että tietoa yhteisyrityksen valmistelusta on jaettava hallituksen lisäksi henkilöstölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle.

Erhola: Valtakunnallisen sote-ratkaisun odottaminen raskasta

Virkamiesesityksessä esitettiin, että hyvinvointiyhtymä perustaa yhteisyrityksen yksityisen terveydenhuoltoalan toimijan kanssa. Yhtymä omistaisi yrityksestä 49 prosenttia ja yksityinen toimija 51 prosenttia.

Aluksi yksityinen toimija tuottaisi osan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Lahdessa ja Kärkölässä, ei siis kaikissa hyvinvointiyhtymään kuuluvissa kunnissa. Yhtymän henkilöstöstä muutos koskisi 350:a työntekijää. Yhtymän koko henkilöstömäärä on hiukan yli 7 000.

Hallituksen periaatepäätös merkitsee valmistelun käynnistämistä ja hankinnan sisällöllisen yksityiskohdat tarkentuvat kevään aikana.

Toimitusjohtaja MarinaErhola on tyytyväinen, että asiassa päästään etenemään.

– Väestö tarvitsee palvelunsa. Valtakunnallisen sote-ratkaisun odottaminen on täällä ollut hyvin raskasta. Tänään tehdyllä päätöksellä voimme parhaiten turvata palvelut.

Erholan mukaan nyt on edessä todella paljon valmistelutyötä.

Tarkoitus tuoda asiakaille digitaalisia palveluita

Uudella mallilla tavoitellaan merkittävää parannusta alueen väestön palveluide turvaamiseen ja hoidon saatavuuteen. Ulkoistamisesta oli hyvinvointiyhtymän hallituksen mukaan myös välttämätöntä tehdä ratkaisu jo nyt, koska nykyiset avosairaanhoidon ulkoistussopimukset ovat ylimääräisellä jatkoajalla ja päättyvät osassa Päijät-Hämeen kuntia neljän kuukauden kuluttua.

Hallitus päätti myös, että Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan sote-keskuspalveluiden tuottaminen ajalla 1.6.2020–31.5.2022 kilpailutetaan. Asikkalan, Hollolan, Iitin ja Padasjoen palvelut yhtymä tuottaisi toistaiseksi nykytapaan omin voimin.

Kumppanuuden kautta on tarkoitus saada koko maakunnan asukkaiden käyttöön yksityisen toimijan kehittämät digitaaliset palvelut sekä muita ketterän kehittämisen kautta syntyneitä toimintamalleja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut