Mies soitti Lahdessa hätäkeskukseen: Minä ammuin minun vaimoni - kiistää nyt oikeudessa murhasyytteen

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona oikeudenkäynti Tonttilan henkirikoksesta. Syytetyn vieressä istuu hänen puolustajansa, asianajaja Henri Puolakka. Mikko Kivelä

Mikko Kivelä

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona viisikymppiselle kouvolalaismiehelle syyte murhasta. Rikos tehtiin Lahden Tonttilassa Salonaukiolla viime vuoden lokakuussa. Syyttäjän mukaan mies oli surmannut vaimonsa ampumalla vakaasti harkiten.

Hän oli ampunut kolmesti. Yksi laukaus oli osunut reiteen. Kolmas laukaus osui naista päähän naisen ollessa puoli-istuvassa asennossa maassa.

Todisteena esitetyn mikroskooppisen tutkimuksen mukaan kolmas laukaus oli "teloitustyylinen kosketuslaukaus".

Syyttäjän mukaan mies oli tehnyt päätöksen vaimonsa surmaamisesta lähtiessään noin tunnin ajomatkalle asunnoltaan Kouvolassa.

Mies oli käyttänyt luvallista metsästyskivääriään. Sambialaissyntyinen uhri oli miestään 15 vuotta nuorempi.

Pariskunnalla on yksi yhteinen lapsi. Heillä oli ollut riitaa lapsen huoltajuudesta. Rikoksen tekoaikaan heillä oli vireillä avioero.

Mies soitti itse hätäkeskukseen: "Minä ammuin minun vaimoni"

Henkirikoksen tekoaikaan parin yhteinen 2-vuotias lapsi oli autossa, jonne mies oli hänet vienyt.

Surman tehtyään hän palasi autolle ilman asetta ja soitti hätäkeskukseen. Tovin sanoja mietittyään mies kertoi hätäkeskuspäivystäjälle ampuneensa vaimonsa.

Päivystäjän kysyttyä tarkemmin mies vastasi ampuneensa vaimoaan päähän ja että ase ei ole mukana autossa vaan se on "hänen vieressä".

Mies totesi myös, että "lapsi täytyy saada jonnekin hoitoon".

Syyttäjän mukaan mies oli soittanut myös jäähyväispuhelun aikuiselle pojalleen ennen kuin tuli tekopaikalle.

Hätäkeskustallenteelta kuuluu, miten auton luo tulee nainen, jolle mies kertoo juuri soittavansa hätäkeskukseen. Nainen vastaa, että poliisi tulee kohta.

Syytetty kiistää murhasyytteen

Syytetty kiistää murhasyytteen ja myöntää tapon. Puolustuksen mukaan teon taustalla oli se, että uhri käytti puolisoaan taloudellisesti hyväksi. Mies oli avustanut taloudellisesti uhrin sukulaisia Afrikassa.

Mies oli velkaantunut tuntuvasti ja asunto oli mennyt.

Matkalla Kouvolasta Lahteen ja juotuaan Lahdessa kaksi olutta mies puolustuksen mukaan rauhoittui ja luopui aikeistaan. Tarkoitus oli, että hän hakee lapsensa ja palaa Kouvolaan.

Uhri alkoi sättiä miestä ja tämä menetti malttinsa, puolustus vastasi. Mies ei puolustuksen mukaan ollut toiminut suunnitelmallisesti vaan epärationalistisesti.

Syyttäjä puolestaan katsoi, että jo ensimmäinen laukaus olisi havahduttanut kenen tahansa, että "mitä olen tekemässä".

Vakaa harkinta surmaamisesta säilyi syyttäjän mielestä koko ajan.

Juttua muokattu 22.1. kello 15.52. Täsmennetty tapahtumapaikan osoitetta: kerrostalon osoite on Salonaukio, ei Ala-Tonttilankatu. Rakennus sijaitsee näiden katujen kulmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.