Hoivaa ja leiki -ryhmistä hyviä tuloksia Lahdessa – vähentää äitien masennusoireita

Dilassa järjestetyissä Hoivaa ja leiki -pienryhmissä mukana olleet äidit osoittivat verrokkiryhmää enemmän herkkyyttä vauvaansa kohtaan. Kuvituskuva. Mirja Hussain

Anne Honkanen

Lahden Diakonialaitos (Dila) on ollut mukana kehittämässä Hoivaa ja leiki -pienryhmämenetelmää, joka juuri julkaistun tutkimuksen mukaan vähentää äitien masennusoireita. Pienryhmämenetelmä myös lisää äitien herkkyyttä ja reflektiivisyyttä vauvaa kohtaan, kertoo Dila.

Dilassa järjestetyissä Hoivaa ja leiki -pienryhmissä mukana olleet äidit osoittivat verrokkiryhmää enemmän herkkyyttä ja refleksiivisyyttä vauvaa kohtaan. Lisäksi äitien masennusoireet vähenivät enemmän kuin verrokkiryhmän äideillä. Vaikutuksia mitattiin, kun vauvat olivat 12 kuukautta vanhoja.

Keskustellen ja leikkien

Vanhempien masennusoireiden vähenemisellä on merkittävä vaikutus lapsen hyvinvointiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan vanhempien raskauden aikaisella masennuksella on seuraamuksia vastasyntyneen lapsen hyvinvointiin kuten lapsen ylivilkkauteen, aggressiivisuuteen tai ahdistukseen.

Hoivaa ja leiki -pienryhmän toiminta tukee äidin kykyä eläytyä ja kuvitella, mitä vauva kokee, sekä äidin ja lapsen välistä vuorovaikutusta.

Matalan kynnyksen pienryhmämalli on kehitetty Dilan Vauvan Taika -toiminnassa yhteistyössä psykologian tohtorin Saara Salon kanssa. Ryhmän toiminta sisältää pohtivien keskustelujen lisäksi kokemuksellisia tehtäviä ja leikkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.