Rauha Lähi-itään Trumpin opein? Lue yön uutiskooste

 STT

Kiinassa koronavirustartuntaan kuolleiden määrä on noussut 106:een, kertovat maan viranomaiset.

Hubein osavaltion terveysviranomaisten mukaan uusia tartuntoja on havaittu lähes 1 300. Kiinassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on näin ollen nyt jo yli 4 000. Vielä eilen kerrottiin noin 2 700 tartunnasta.

Koronaviruksen leviämisestä Hubeissa sijaitsevassa Wuhanin kaupungissa kerrottiin ensimmäistä kertaa joulukuun lopulla.

Nyt tartunnat ovat levinneet Kiinan ulkopuolella. Myös Saksa on vahvistanut ensimmäisen tartuntatapauksensa. (Lähde: AFP)

Trump esittelee Lähi-idän rauhansuunnitelmansa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä julkistaa tänään Lähi-idän rauhansuunnitelmansa. Suunnitelma julkistetaan, kun Trump tapaa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun ja hänen poliittisen haastajansa Benny Gantzin Washingtonissa.

Palestiinalaiset vastustavat suunnitelmaa jyrkästi. Palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammed Shtayyeh vaati eilen maailmanlaajuista boikottia Trumpin rauhansuunnitelmalle. (Lähde: AFP)

Trumpin puolustustiimi ei kommentoinut Boltonin väitteitä, vaan keskittyi hyökkäämään Bidenia vastaan

Yhdysvalloissa republikaanit ovat jatkaneet presidentti Donald Trumpin toimien puolustamista senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä.

Trumpin puolustustiimin mukaan presidentin pyyntö tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa perustuu merkittäviin todisteisiin korruptiosta.

New York Timesin mukaan puolustus on toistaiseksi sivuuttanut julkisuuteen tulleet väitteet presidentin entisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin tulossa olevasta kirjasta.

Väitteiden mukaan Trump oli kertonut Boltonille haluavansa jäädyttää Ukrainalle luvatun sotilasavun siihen asti, kunnes ukrainalaisviranomaiset aloittavat korruptiotutkinnan.

Metsäteollisuuden työkiistaan etsitään tänään ratkaisua ensi kertaa lakon aikana

Metsäteollisuuden työkiistassa jatketaan tänään sovittelua.

Paperiteollisuus palaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pakeille kello 9 ja mekaaninen metsäteollisuus neljä tuntia myöhemmin.

Alalla alkoi maanantaina kolmiviikkoinen lakko. Työnseisaukset ilmoitettiin alun perin kaksiviikkoisiksi, mutta viikonloppuna alojen työntekijäjärjestöt Paperiliitto ja Teollisuusliitto laajensivat lakkonsa kolmannelle viikolle.

Otkes tutki Ilmavoimien koneen ja pelastuslaitoksen dronen viimevuotisen läheltä piti -tilanteen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) julkaisee tänään suosituksensa viime vuoden helmikuussa Valkeakoskella tapahtuneen Ilmavoimien lentokoneen ja kauko-ohjattavan lennokin törmäysvaaratilanteesta.

Ilmavoimien Learjet-lentokoneen ja Pirkanmaan pelastuslaitoksen kauko-ohjatun ilma-aluksen kohtaamistilanteessa Learjet lensi noin 10 metriä lennokkia matalammalla. Sivuttaisetäisyyttä oli noin 60 metriä.

Otkes antaa vastaavanlaisten vaaratilanteiden vähentämiseksi sekä jälkitoimien kehittämiseksi yhteensä neljä turvallisuussuositusta.

Kokemäenjoen öljyvahingon puinti alkaa käräjäoikeudessa tänään

Kokemäenjokeen joulun alla vuonna 2017 vuotaneen polttoöljyn tapauksen käsittely alkaa tänään Satakunnan käräjäoikeudessa. Yli kahden vuoden takaisessa tapauksessa Kokemäenjokeen päätyi sadevesiviemärien kautta lähes 50 000 litraa polttoöljyä.

Vuoto tapahtui, kun Pori Energian öljyn purkuputki yhdistettiin vahingossa väärään paikkaan. Poliisi aloitti tutkinnan tapauksessa vuoden 2018 alussa.

Jutussa on kyse epäillystä törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Sitran selvitys kyseenalaistaa EU:n tietosuoja-asetuksen toimivuuden

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tekemän selvityksen mukaan EU:n tietosuoja-asetuksen toimivuus on yhä kysymysmerkki. Sitran mukaan tietosuoja-asetus valottaa yksilöstä kerättävän tiedon kulkua digipalveluissa vain rajoitetusti, eikä kokonaiskuvaa tiedon kertymisestä synny.

Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, ettei yksilöllä ole mahdollisuutta tietää kaikkia niitä kolmansia osapuolia, joille heidän tietonsa jaetaan.

EU:n tietosuoja-asetusta eli GDPR:ää alettiin soveltaa vuonna 2018. Sen tarkoituksena oli taata yksilölle lisää oikeuksia häntä koskevan datan keräämiseen ja käsittelyyn.

Granlund kavensi, mutta Toronto vetää vahvassa johdossa

Nashville Predatorsin Mikael Granlund on onnistunut maalinteossa Toronto Maple Leafsia vastaan maanantain NHL-kierroksella. Granlund tasoitti pelin 1–1:een, kun ensimmäistä erää oli pelattu vajaat viisi minuuttia. Osuma oli Granlundin kauden yhdeksäs.

Ottelu on vielä kesken. Toisen erän lopussa Toronto johti vieraspeliä 4–1.

Nashvillen maalilla urakoi Pekka Rinne.

Toronto kamppailee pudotuspelipaikasta itälohkon kymmenentenä. Nashville puolestaan on länsilohkon 12. sijalla.

Kontinen ja Struff hävisivät Australian avointen puolivälierissä

Henri Kontisen taival tenniksen Australian avointen nelinpelissä on päättynyt. Kontinen hävisi puolivälierissä saksalaisparinsa Jan-Lennard Struffin kanssa Yhdysvaltain Rajeev Ramille ja Britannian Joe Salisburylle 4–6, 4–6.

Amerikkalais-brittiläinen pari on sijoitettu turnauksessa 11:nneksi.

Vuosi sitten Kontinen ylsi Australian avoimissa finaaliin.

Kontinen jatkaa Melbournessa vielä sekanelinpelissä kanadalaisparinsa Gabriela Dabrowskin kanssa. Kontinen ja Dabrowski kohtaavat myöhemmin tänään australialaiset Jessica Mooren ja Matthew Ebdenin.

Suunnistushirmu Tove Alexandersson on Ruotsin Vuoden urheilija

Suunnistaja Tove Alexandersson on ruotsalaisyleisön valinta Ruotsin Vuoden urheilijaksi. Alexandersson sai Jerringpriset-palkinnon maanantai-iltana Ruotsin urheilugaalassa.

Alexandersson rohmusi vuonna 2019 kolme suunnistuksen ja kaksi hiihtosuunnistuksen MM-kultaa. Hän jätti yleisöäänestyksessä kakkoseksi maastohiihtäjä Stina Nilssonin, joka voitti Seefeldin MM-kisoissa kaksi kultaa.

Alexandersson oli myös tuomariston valinta Vuoden naisurheilijaksi. Vuoden miesurheilijan palkinnon sai kiekonheiton maailmanmestari Daniel Ståhl.

Vuosi sitten Jerringprisetin sai ampumahiihdon olympiavoittaja Hanna Öberg. (Lähde: TT)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.