WWF vaatii EU:ta korjaamaan kurssia päästövähennyksissä

Greenpeacen bannerissa julistetaan, että toivoa on yhä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ympäristöjärjestö WWF vaatii EU:ta korjaamaan pikaisesti kurssia päästövähennyksissään, jotta tavoite ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta alle 1,5 asteeseen voidaan saavuttaa.

WWF:n mukaan EU:n lupaus leikata päästöjä vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ei riitä alkuunkaan, jos ilmaston lämpeneminen aiotaan rajata 1,5 asteeseen. Järjestö katsoo, että tavoitteen saavuttamiseksi EU:n on saatava nettopäästöt nollaan vuoteen 2040 mennessä.

– Tämä vaatii kunnianhimoista työtä joka sektorilla, mutta on mahdollista ja tuo valtavia etuja liittyen terveyteen, työpaikkoihin ja energiaomavaraisuuteen, sanoi johtaja Imke Lübbeke WWF:n Euroopan-osastosta tiedotteessa.

YK:n alaisen ilmastonmuutospaneelin tänään julkaisema raportti vaatii rajuja ja nopeita toimia, jos ilmaston lämpeneminen halutaan rajata 1,5 asteeseen kuluvan vuosisadan aikana.

Suomen WWF kuvaa raporttia hätähuudoksi luonnolle.

– Olemme jo nyt menettäneet maailman selkärankaisten määrästä lähes 60 prosenttia vuosina 1970–2012, sanoo järjestön ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että Suomessa saimaannorppa ja lohikalat kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt, ja naali on sukupuuton partaalla.

"Ainutlaatuisin ja tärkein ilmastoraportti"

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan ilmastoraportti antaa toivoa ja osoittaa, minkälainen tehtävä ihmiskunnalla on edessään ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi. Raportti antaa järjestön mielestä myös selvät ohjeet, kuinka tämä tehdään.

Greenpeacen mukaan päästövähennysten kiireellisyyttä korostaa se, että ilmaston lämpenemisen odotetaan ylittävän 1,5 astetta vuosien 2030 ja 2052 välillä.

Järjestö luonnehtii raporttia "ainutlaatuisimmaksi ja tärkeimmäksi ilmastotieteelliseksi raportiksi, joka meillä on".

– Toivon kaikkien poliitikkojen, jotka väittävät tarvittavien ilmastotoimien olevan epärealistisia, kertomaan oman realistisen suunnitelmansa hyvinvointimme turvaamiseksi 3–4 asteen lämpenemisessä. Sellaista ei ole, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen-maajohtaja Sini Harkki tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.