Venäläiset antavat luvan tutkia Moskovan arkistolaatikoiden tietoja surmatuista suomalaisista

Kansallisarkiston pääjohtajan Jussi Nuortevan mukaan venäläisten täytyy käydä aineistot läpi niiden salauksen purkamiseksi. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Suomalaiset pääsevät tutkimaan Venäjän valtiollisen arkiston tietoja Stalinin vainoissa surmatuista suomalaisista.

Kansallisarkiston pääjohtajan Jussi Nuortevan mukaan venäläiset ovat ilmoittaneet, että aineistot annetaan suomalaisten tutkijoiden käyttöön. Asiasta kertoi aiemmin Seura-lehti.

Venäjän valtion sosiaalipoliittisen historian arkistossa Moskovassa on aineistoja 53 laatikollista. Nuortevan mukaan niiden yleisotsikkona on "likvidoitujen punasuomalaisten aineistoja".

Nuorteva kertoi STT:lle, että venäläisten täytyy käydä aineistot läpi niiden salauksen purkamiseksi. Hän arvioi tämän vievän ainakin vuoden tai puolitoista vuotta.

Helsingin Sanomat kertoi arkistolaatikoista marraskuussa. Sen jälkeen suomalaisille kerrottiin, että he saavat aineistot käyttöönsä.

– Ilmeisesti venäläisellä puolella oli seurattu suomalaista uutisointia, Nuorteva sanoi.

Nuorteva luonnehtii venäläisten reaktiota myönteiseksi.

– Venäjällä koettiin, että meidän lähestymistapamme on sellainen, että siinä ei ole poliittisia ongelmia. Me haluamme selvittää suomalaisten vaiheita, eikä se heijastu tämän päivän poliittisiin kysymyksiin.

Nuorteva kertoo nähneensä muutamien laatikoiden sisältöä. Hän kuvailee aineistoa merkittäväksi ja todella kiinnostavaksi.

– Siellä on keskeisiin suomalaisiin vaikuttajiin kuten Kullervo Manneriin liittyviä aineistoja.

Niinistö kannatti tutkimuksen tekemistä

Kansallisarkisto on viime kuukausina valmistellut esiselvitystä siitä, tarvitaanko Stalinin vainojen suomalaisuhreista tutkimusta ja mitä tutkimuksen kohteet voisivat olla. Esiselvitys luovutetaan valtioneuvoston kanslialle tammikuun puolivälissä.

Stalinin vainojen suomalaisuhrit nousivat julkisuuteen elokuun lopulla, kun toimittaja Unto Hämäläinen vetosi Helsingin Sanomissa Suomen valtiojohtoon selvityksen tekemiseksi. Hämäläinen siteerasi lähdettä, jonka mukaan neuvostojohtaja Josif Stalinin puhdistuksissa kuoli jopa 20 000 suomalaista.

Presidentti Sauli Niinistö ja edellinen pääministeri Antti Rinne (sd.) kannattivat tutkimuksen laatimista. Niinistö ehdotti tutkimuksen teettämistä Kansallisarkistolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.