Yhdysvaltoihin palautettavat Mesa Verde -kokoelman esineet esillä Kansallismuseossa

Kulho tai astia, joka kuuluu hauta-antimiin. LEHTIKUVA/Handout

STT

Kansallismuseo palauttaa arkeologisesta Mesa Verde -kokoelmastaan ihmisjäänteet ja hauta-antimia Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille. Palautettavat 27 esinettä ovat suomalaisyleisön nähtävillä Kansallismuseossa 14. tammikuuta–1. maaliskuuta.

Esineistö on peräisin 1200-luvulta ja liittyy hautoihin, joista löytyneet ihmisjäänteet palautetaan pueblo-intiaanien jälkeläisille. Eettisten syiden takia ihmisjäänteitä ei aseteta näytteille. Muu osa noin 600 esineen kokoelmasta jää Kansallismuseon haltuun.

Jo pitempään valmisteilla ollut palautus nousi esiin viime lokakuussa presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisessa.

– Tavoitteemme on saattaa prosessi loppuun vuoden 2020 aikana. Suomen kansallismuseo selvittää seuraavaksi, mille taholle Mesa Verde -kokoelman palautettavat esineet ja ihmisjäänteet luovutetaan ja mitä niille sen jälkeen tapahtuu. Lähtökohtamme on, että ihmisjäänteet haudataan, sanoo Kansallismuseon yleisetnografisten kokoelmien intendentti Heli Lahdentausta tiedotteessa.

Suomeen kokoelma testamenttilahjoituksella

Yhdysvaltain Coloradossa sijaitsevan Mesa Verde -pöytävuoren alueen asutukset autioituivat 1300-luvulle tultaessa. Kanjonikylissä asuneiden anasazien arvellaan vaeltaneen etelään ja sulautuneen Uuden Meksikon ja pohjoisen Arizonan kyläintiaaneihin. Anasazit ovat nykyisten pueblo-intiaanien esivanhempia.

Ruotsalainen geologi ja kasvitieteilijä Gustaf Erik Adolf Nordenskiöld matkusti alueelle vuonna 1891. Nordenskiöldin suorittamissa kaivauksissa löytyi yli 600 anasazien esinettä 500–1300-luvuilta.

Kokoelma vietiin Tukholmaan, josta se siirtyi Suomen kansallismuseolle suomalaisen keräilijän Herman Frithiof Antellin tekemällä testamenttilahjoituksella.

Kansallismuseon kokoelma on suurin Yhdysvaltain ulkopuolella oleva Mesa Verde -kokoelma.

Mesa Verde -esineet ovat esillä Kansallismuseon Keskihallin yhteydessä ja niitä voi käydä katsomassa ilmaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 4. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 5. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 6. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 7. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 8. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 9. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 10. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 11. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 12. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 13. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 14. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 15. Peliitat haki pisteet Imatralta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.