Tutkimus: Perhesuhteilla on suuri merkitys terveydentilaan – ruotsinkieliset perheet ovat terveempiä kuin suomenkieliset

Tutkimuksen tulosten perusteella perhesuhteet ovat merkittävin tekijä terveempään elämään ja paremman hyvinvoinnin kokemiseen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Ruotsinkieliset suomalaiset ovat yleisesti terveempiä kuin suomenkieliset, selviää Svenska Litteratursällskapetin tuoreesta tutkimuksesta. Tulos vahvistaa jo aiemmissa tutkimuksissa ilmennyttä tulosta.

Tutkimuksessa selvitettiin ruotsin- ja suomenkielisten suomalaisten välisiä terveyseroja ja erityisesti niitä selittäviä syitä. Tulosten perusteella perhesuhteet ovat merkittävin tekijä terveempään elämään ja paremman hyvinvoinnin kokemiseen. Kieliryhmien väliset erot selittyvätkin usein perheeseen liittyvillä tekijöillä sekä käyttäytymismalleilla.

Vaikka ruotsinkielinen väestö on suomenkielistä terveempää, on kieliryhmien sisällä myös suuria eroja. Tämän vuoksi tutkimuksessa huomioitiin muun muassa ihmisten sosioekonomiset taustat, perhesuhteet sekä muut sosiaaliset suhteet. Kieliryhmiä vertailtiin näiden tekijöiden perusteella sekä ryhmien välillä että niiden sisällä.

Syntymäjärjestys ja parisuhde vaikuttavat terveyteen

Tutkimusraportissa nostetaan esiin muutamia konkreettisia esimerkkejä perheen merkityksestä terveyteen.

Sisarusten välisellä syntymäjärjestyksellä on vaikutusta ikäkohtaiseen kuolemanriskiin ja erityisesti itsemurhariskiin. Mitä myöhemmin on sisarusjonossa syntynyt, sitä suurempi itsemurhariski on.

Syntymäjärjestyksen merkitys näkyy vahvemmin suomenkielisillä kuin ruotsinkielisillä. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa osaltaan siihen, että sosiaaliset suhteet toimivat kieliryhmien perheissä eri tavalla ja edistävät terveyttä eri tavalla.

Perhesuhteiden eroavaisuuksia kieliryhmien välillä vahvistaa havainto siitä, miten vanhemman kuolema vaikuttaa lapseen. Ruotsinkielisillä vanhemman kuoleman vaikutus lapsen kuolemanriskiin on suurempi kuin suomenkielisillä, vaikka kuolleisuus on yleisesti ottaen suomenkielisten keskuudessa suurempaa.

Avio- ja avopuolisoiden terveyttä tutkittiin sairauspäivärahan ja sairauseläkkeen kautta.

Tutkimuksessa huomattiin, että taipumus nostaa sairauspäivärahaa tai -eläkettä korreloi pariskunnan sisällä. Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että puolison terveydentila voi vaikuttaa myös toisen terveydentilaan tai koska pariskunnalla on samanlaiset elintavat. Tutkimus osoittaa, että terveydentila korreloi enemmän pariskunnan sisällä ruotsinkielisten kuin suomenkielisten parien kesken.

Ruotsinkieliset jäävät harvemmin sairauslomalle

Kieliryhmiä vertailtiin myös sairauspäivärahan perusteella. Lääkärin myöntämää sairauslomaa pidettiin objektiivisena terveysmittarina juuri lääkärin lääketieteellisen arvion vuoksi.

Tutkimuksessa havaittiin, että ruotsinkielisillä on huomattavasti pienempi riski jäädä sairauslomalle kuin suomenkielisillä. Taipumus jäädä sairauslomalle eroaa kieliryhmien välillä merkittävästi: miehillä ero on 30 prosenttia ja naisilla 15 prosenttia.

Erot olivat kuitenkin mitättömiä, kun tarkasteltiin ihmisiä, joilla on perhettä. Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa myös sen, miten suuri merkitys perheellä ja sosiaalisilla suhteilla on terveydelle sekä myös kieliryhmien välisille terveyseroille.

Tutkimukseen kerätty data osoitti myös sen, että kieliryhmiä kohdelleen tasa-arvoisesti Suomen terveydenhuoltojärjestelmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 4. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 5. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 6. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 7. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 8. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 9. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 10. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 11. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 12. Peliitat haki pisteet Imatralta
 13. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 14. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 15. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 2. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 3. Kaksi henkilöautoa kolaroi Lahdessa
 4. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 5. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen
 6. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 7. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 8. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 9. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 10. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 11. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso upeat kuvat
 12. KooKoo rikkoi Liigassa sadan pisteen rajan – "Kilpailu on kova neljän sakkiin"
 13. Fasistikommentteja Virossa lausuneen Jalosen matkakuluja maksoi nuorisojärjestön piirihallitus
 14. Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta
 15. Maantiepyöräilyn World Tour -sarjan kilpailu keskeytettiin koronaviruksen vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.