Sovelluskehittäjä Cinia yhdistämässä maatalouden erilliset tietojärjestelmät

Tällä hetkellä suomalaiset viljelijät käyttävät pariakymmentä digitaalista järjestelmää, jotka eivät ole teknisesti yhteensopivia. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Sovelluskehittäjä Cinia uskoo, että yhtiön uusi ValueNet-järjestelmä soveltuu laajasti eri elinkeinoihin maataloudesta metsäteollisuuteen. Järjestelmän tarkoitus on yhdistää erilliset tietojärjestelmät keskustelemaan keskenään.

– Olemme lähteneet liikkeelle viljaketjun toimijoista. Keskusteluja on käyty jo yleisemminkin maataloudessa. Me lähdemme tästä liikkeelle ja pikku hiljaa laajennamme, kertoo Cinian kehityspäällikkö Jyrki Hyyrönmäki.

Hänen mukaansa maataloudessa on käytössä muun muassa ajoneuvoihin liittyviä järjestelmiä ja pellossa olevia tai laatua mittavia antureita. Viljelijät käyttävät tällä hetkellä pariakymmentä eri järjestelmää. Niiden erillisyys on este maatalouden digitalisoitumiselle.

ValueNetin kautta tietoa kertyy viljelijöille esimerkiksi laite- ja ohjelmistotoimittajilta, maatalouden palveluorganisaatioilta, Luonnonvarakeskukselta, sääpalveluista sekä viranomaisten tuottamista palveluista.

Ensimmäinen ValueNetiin liittyvä palvelu on sähköinen viljapassi, joka tulee kaikkien maanviljelijöiden ulottuville ensi vuoden viljelykauden alkuun mennessä.

Altian Koskenkorvan tehtaalla viljapassi otetaan käyttöön jo tämän vuoden loppuun mennessä. Hankintapäällikkö Kari Kiltilä kertoo, että sähköinen viljapassi helpottaa huomattavasti viljelijän, kuljetusliikkeen ja yhtiön työtä. Passi varmistaa myös jokaisen viljaerän jäljitettävyyden.

– Koskenkorvan tehtaallamme sähköinen viljapassi integroidaan suoraan keskeiseksi osaksi viljakuormien automaattista vastaanottojärjestelmää, Kiltilä sanoo.

Maanviljelijä ja MTK:n peltokasvivaliokunnan puheenjohtaja Esa Similä arvioi, että Cinian järjestelmä avaa huikeita mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

– Tähän asti omalla tilallani olen käyttänyt useita ohjelmistoja, mutta ne eivät keskustele keskenään, vaan joudun siirtämään tietoa käsin, hän kertoo.

Jokainen julkaisee datansa kuvauksen

Pääosin valtion omistaman Cinian mukaan ValueNet toimii siten, että jokainen järjestelmään liittyvä julkaisee datansa kuvauksen. Tällöin tiedetään minkälaista dataa järjestelmät sisältävät, mikä mahdollistaa niiden sovittamisen yhteen.

Hyyrönmäki uskoo, etteivät järjestelmät voi olla erillisinä kovin suuria kaupallisia menestyksiä maataloudessa, mutta tilanne on toinen, kun järjestelmät seurustelevat keskenään.

– Se buustaa (lisää) järjestelmän myyntiä välittömästi, kun muutkin järjestelmät alkavat käyttää sen dataa, hän ennustaa.

ValueNetin kokoamassa arvoketjussa järjestelmät imevät Hyyrönmäen mukaan dataa ketjun seuraavasta osasta. Tällöin tilan tuottavuus ja kilpailukyky kohenevat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 5. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 8. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 9. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 10. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 13. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 14. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 15. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.