Kiinan kanssa saavutettu kauppasopu ei pidä sisällään kiinalaistuotteille määrättyjen tuontitullien vähentämistä

Yhdysvaltain ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta saatiin sopu joulukuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittivat keskiviikkona kauppasovun ensimmäisen vaiheen sopimuksen. Sen allekirjoittivat Washingtonissa presidentti Donald Trump ja Kiinan kauppaneuvottelija, varapääministeri Liu He.

– Tänään otamme merkittävän askeleen Kiinan kanssa, sellaisen, jota ei koskaan aiemmin ole otettu, Trump sanoi ja luonnehti sopimusta "reiluksi ja vastavuoroiseksi".

Myös Liun tilaisuudessa lukema presidentti Xi Jinpingin kirje korosti, että saavutettu diili hyödyttää molempia talousmahteja ja sitä myötä koko maailmaa.

Sopimuksen suurin saavutus liittyy tullivarustelun katkaisemiseen ainakin toistaiseksi. Kiina ja Yhdysvallat ovat säätäneet toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana.

Trumpin mukaan Yhdysvallat laskee 300 miljardin dollarin arvoisten kiinalaistuotteiden tariffeja hieman, mutta muutoin nykyiset tullit pysyvät voimassa, kunnes lopullinen kauppasopu on saavutettu.

– Muuten meillä ei ole kortteja, joilla neuvotella, Trump sanoi viitaten toisen vaiheen sopimukseen.

Trumpin mukaan lopullisen, toisen vaiheen sopimuksen neuvottelut aloitetaan nopealla aikataululla.

Kiina kiihdyttää ostojaan

Ensimmäisen vaiheen sopimus velvoittaa Kiinaa muun muassa ostamaan enemmän amerikkalaistuotteita. Kiinan ostot reipastuvat jopa 200 miljardilla dollarilla kahden vuoden aikana. Ostoja kohdennetaan maatalous- ja teollisuustuotteisiin sekä energia- ja rahoitussektoreille.

– Se melkein tuplaisi Yhdysvaltain viennin Kiinaan viime vuoden heikolta tasolta, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo STT:lle.

Lisäksi Kiina on luvannut lisätä kansainvälisten yritysten pääsyä markkinoille, parantaa patenttioikeuksien kunnioittamista ja puuttua teknologian pakkosiirtoihin Kiinan viranomaisille.

– Tätä samaa sanahelinää on Kiinalta kuultu aika kauan. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten ne konkretisoituvat, Koivu sanoo.

Kauppasopua tiiviisti sorvanneen Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mukaan lupauksista lipsumisesta voidaan rangaista uusilla tulleilla.

Ei uusia tullisotia ennen vaaleja

Pääekonomisti Koivu arvioi, että Yhdysvallat ei jatka tullinokittelua ennen loppuvuonna järjestettäviä presidentinvaaleja.

– Trump pääsee esiintymään presidentinvaalikampanjassa diilintekijänä ja ihmisenä, joka sai kauppasovun aikaan Kiinan kanssa.

Jännite kahden maan välillä on Koivun mukaan kaikkea muuta kuin ohi. Yhdysvallat ei edelleen ole yltänyt päätavoitteeseensa, jossa se pääsisi mylläämään strategisen pääkilpailijansa valtiojohtoista taloutta.

– En ole toiveikas, että aito kakkosvaihe tulee toteutumaan. Erilaisia sopimuksia voidaan tehdä, mutta Kiina on osoittanut olevansa todella tiukka näissä asioissa, Koivu sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 4. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 5. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 6. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 8. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 9. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 10. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 11. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 12. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 13. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 14. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 15. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.