Haftarin joukot estivät Libyan keskeisten satamien öljynviennin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kuvaili Politicossa Libyan sisällissotaa EU:n koetinkiveksi, jolla mitataan, kantavatko EU-johtajat vastuunsa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Libyassa sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat estäneet öljynviennin maan tärkeimmistä satamista, kertoo Libyan kansallinen öljy-yhtiö. Tämän vuoksi yhtiö joutuu vähentämään päivittäistä öljyntuotantoaan yli puoleen.

Berliinissä on määrä järjestää huomenna Libyan kriisiä käsittelevä konferenssi liittokansleri Angela Merkelin johdolla. Siihen osallistuu muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Haftarin joukot ovat viime aikoina onnistuneet valloittamaan suuria alueita Libyassa, ja kansainvälisesti tunnustettu hallinto on vaarassa kaatua.

Terrorismi uhkaa Eurooppaa, jos Libyan hallinto kaatuu, Erdogan varoittaa

Jos YK:n tunnustama GNF-hallinto Libyassa kaatuu, Eurooppaan kohdistuu uusia terroriuhkia, varoittelee Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Politicossa julkaistussa artikkelissa.

Erdogan kirjoittaa, että jos EU ei riittävästi tue Tripolin GNA-hallintoa, se pettää omat ydinarvonsa, kuten demokratian ja ihmisoikeudet.

Libyan sisäisissä taisteluissa ovat vastakkain suuria maa-alueita joukkoineen valloittanut Haftar ja hauras GNA-hallinto. Taisteluissa on kuollut 2 000 sotilasta ja yli 280 siviiliä.

– Eurooppa kohtaa uusia ongelmia ja uhkia, jos Libyan laillinen hallinto kaatuu. Terroristijärjestöt, kuten Syyriassa ja Irakissa sotilaallisen häviön kokeneet Isis ja al-Qaida, löytävät hedelmällistä maata noustakseen taas, Erdogan kirjoittaa.

Turkki ja Venäjä toimivat välittäjinä tulitaukoneuvotteluissa, ja tulitauon on pääosin kerrottu pitäneen. Haftar jätti kuitenkin kesken Moskovassa järjestetyt neuvottelut aseleposopimuksesta. Raivostunut Erdogan syytti Haftaria pakenemisesta ja sanoi antavansa tälle "oppitunnin", jos taistelut jatkuvat.

Turkki tukee GNA-hallintoa, ja Turkin parlamentti on hyväksynyt joukkojen lähettämisen Libyaan sen jälkeen kun maat allekirjoittivat kiistellyn sopimuksen muun muassa puolustusyhteistyöstä.

– Libyan jättäminen sotapäällikön armoille olisi historiallisen suuri virhe, Erdogan kirjoitti viitaten Haftariin.

Ulkomainen sekaantuminen on lyhyen tähtäimen särkylääkettä

YK:n Libyan-erityislähettiläs Ghassan Salame sanoi lauantaina uutistoimisto AFP:lle, että kansainvälisten toimijoiden on syytä lopettaa Libyan konfliktiin sekaantuminen. Hän painotti, että sunnuntaisen tapaamisen tavoitteena on keskeyttää ulkomaalaisten toimet.

– Kaikki ulkomainen sekaantuminen voi tarjota särkylääkettä lyhyellä tähtäimellä, mutta Libya tarvitsee nyt sekaantumisen lopettamista, hän kuvaili.

Konfliktin osapuolten on määrä osallistua sunnuntaiseen kokoukseen. Tavoitteena on muun muassa pysyvä tulitauko, YK:n räikeästi rikotun asevientikiellon noudattaminen ja poliittisten rauhanpyrkimysten palauttaminen.

Erdogan kuvaili Politicossa Libyan sisällissotaa EU:n koetinkiveksi, jolla mitataan, kantavatko EU-johtajat vastuunsa vai seuraavatko he kriisin etenemistä sivusta. Hän penäsi Euroopan päättäjiltä vähemmän puhetta ja enemmän keskittymistä konkreettisiin edistysaskeleihin.

– EU:n on osoitettava maailmalle, että se on relevantti toimija kansainvälisellä kentällä, hän kirjoitti.

Sotiminen on saanut monet libyalaiset jättämään kotimaansa ja pyrkimään Eurooppaan huterilla veneillä Välimerta pitkin. Tähän saakka kansainvälisen yhteisön pyrkimykset estää kaaoksen pahenemista ovat olleet melko hyödyttömiä, sillä yhteisö on jakautunut tukemaan konfliktin eri osapuolia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.