Kiinassa koronavirustartunnat leviävät, Etelä-Koreassa havaittiin ensimmäinen tapaus

Kiinan Wuhanissa sairaalahenkilökunta vei potilasta sairaalaan, jossa hoidetaan viruksen saaneita. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kiinassa presidentti Xi Jinping antoi maanantaina ensimmäisen lausuntonsa uudenlaisesta koronaviruksesta, joka on Kiinassa aiheuttanut yli 200 tartuntaa sekä muutamia kuolemantapauksia. Xin mukaan virus tulee pitää päättäväisesti aisoissa ja ihmisten henki ja terveys ovat etusijalla, kertoi valtionmedia CCTV.

Koronavirusta on Kiinassa löydetty uusilta alueilta. Lisäksi Etelä-Korea kertoi maanantaina maan ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustapauksesta, mikä on kasvattanut pelkoa viruksen laajemmasta leviämisestä.

Viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat viettämään juhlaa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Kiinassa uusia tartuntoja on ilmennyt viikonlopun aikana noin 140, ja samalla tartunnat ovat levinneet uusille alueille, myös pääkaupunki Pekingiin. Maan viranomaiset kertoivat myös kolmannesta tartuntoihin liittyvästä kuolemantapauksesta.

Kiinassa lähes kaikki uudet tartunnat ovat tulleet ilmi Wuhanin kaupungissa, jossa sijaitsevalta kalatorilta viruksen arvioidaan saaneen alkunsa. Kaupungissa noin 170 tartunnan saanutta oli edelleen sairaalahoidossa, yhdeksän heistä kriittisessä tilassa, paikallinen terveysviranomainen kertoi.

11 miljoonan asukkaan Wuhan on merkittävä liikenteen solmukohta.

Etelä-Koreassa koronavirustapaus havaittiin 35-vuotiaalla kiinalaisnaisella, joka lensi Wuhanista Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin. Nainen oli mennyt lauantaina Wuhanissa sairaalaan vilustumisoireiden takia, ja hänelle oli määrätty lääkkeitä ennen lentoaan. Nainen joutui karanteeniin saavuttuaan Etelä-Koreaan Incheonin kansainväliselle lentoasemalle.

Tapauksia otaksutaan olevan paljon enemmän

Kiinassa virustartunnan on viranomaisten mukaan saanut yhteensä 217 ihmistä.

Perjantaina julkaistussa lontoolaisyliopiston tutkijoiden mallinnuksessa tosin arvioitiin, että tapauksia on todellisuudessa jopa yli 1 700. Raportissa arvioitiin sairastuneiden määrää kansainvälisten lentotietojen perusteella.

Thaimaassa on tullut ilmi kaksi ja Japanissa yksi tapaus, mikä tutkijoiden mielestä kielii siitä, että sairastuneita on oltava raportoituja enemmän.

Uudenlainen koronavirus muistuttaa 2000-luvun alussa Kiinassa satoja kuolemia aiheuttanutta sars-virusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.