Rafale-hävittäjän kauppamiehet Pirkkalassa: "Tämä kone lentää Ranskan taivaalla vielä 2060-luvulla."

Kaksi Rafale-hävittäjää on tällä viikolla testattavana Pirkkalassa HX Challenge -tapahtumassa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Dassault Rafale -hävittäjää Suomelle tarjoava Ranska vakuuttaa sen ilmavoimien käyttävän konetta vielä seuraavat 30–40 vuotta. Tällä ranskalaiskoneen kauppiaat haluavat hälventää huolia siitä, ettei tukea koneen huollolle ja ylläpidolle olisi saatavissa koko sille ajalle, jona Suomi aikoo Hornet-hävittäjien seuraajaa käyttää.

– Tämä kone lentää vielä Ranskan taivaalla 2060-luvulla, sanoi everstiluutnantti ja Rafale-lentäjä Clement Amagat Ranskan ilmavoimista.

Hän muistutti Rafalen olevan hyvin koeteltu kone, jolla on takanaan jo yli 300 000 lentotuntia Ranskan asevoimissa sekä 40 000 tuntia erilaisissa sotilasoperaatioissa – ilman tappioita.

Kaksi Rafale-hävittäjää on tällä viikolla testattavana Pirkkalassa HX Challenge -tapahtumassa. Rafalen myyntihanketta Suomessa johtavan Benjamin Gardetten mukaan paikalle haluttiin kaksipaikkaisia koneita, jotta suomalaislentäjät pääsevät tutustumaan Rafaleen mahdollisimman paljon myös ohjaamosta käsin.

Testit jatkuvat helmikuun lopulle, lauha sää ei haittaa

Tiistain mediapäivässä Satakunnan lennostossa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi korosti myös maiden yhteisiä tavoitteita eurooppalaisen puolustuspolitiikan luomisessa sekä samankaltaista ajattelua omasta itsenäisestä puolustuskyvystä.

– Ranska ja Suomi ovat käsi kädessä rakentamassa eurooppalaista puolustuspolitiikkaa. Suomi on nyt meidän strateginen partnerimme, suurlähettiläs suitsutti.

Hän visioi Suomelle ja Ranskalle pitkää kumppanuutta mahdollisen Rafale-hankinnan myötä. Tomasi korosti, että kumppanina Ranska on ollut valmis lähettämään asevoimiaan liittolaisten avuksi tai vaikka äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

– Näissä kaikissa operaatiossa on myös Rafale ollut mukana ja osoittanut ainutlaatuiset kykynsä, Tomasi sanoi.

Hävittäjäehdokkaiden testaus- ja todentamistapahtuma HX Challenge alkoi aiemmin tässä kuussa Eurofighterilla. Testit, joiden päätukikohta on Satakunnan lennosto Pirkkalassa, jatkuvat helmikuun lopulle saakka.

Lennoston komentajan, eversti Aki Heikkisen mukaan kokemukset ensimmäisestä testistä olivat olleet hyviä ja kaikki oli sujunut juuri suunnitelmien mukaan. HX-hankejohtajan, eversti Juha-Pekka Keräsen mukaan poikkeuksellisen lauhana pysytellyt sää ei edelleenkään ole este Hornetien seuraajaehdokkaiden testien läpiviemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 6. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 7. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 8. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 11. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 12. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 13. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 14. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 15. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.