Saariahon ja Oksasen oopperassa limittyvät yhteen muistot, kielet ja vahvat hahmot – teos saa kantaesityksensä ranskalaisfestivaalilla tulevana kesänä

Kaija Saariaho kuvaa teosta tähän mennessä suuritöisimmäksi oopperakseen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Tarina kertoo hääjuhlasta. Seurue on kansainvälinen: sulhanen Suomesta, morsian Romaniasta, anoppi Ranskasta. Kesken kaiken tshekkiläinen tarjoilija voi pahoin. Menneisyyden haamut nostavat esiin kymmenen vuoden takaisen tragedian, menetetyn viattomuuden.

Näin alkaa säveltäjä Kaija Saariahon ja kirjailija Sofi Oksasen uusi Innocence-ooppera, joka saa kantaesityksensä tulevana kesänä Aix-en-Provencen festivaalilla Ranskassa.

Saariaho vertaa oopperaa vuosia työstettyyn freskoon. Teoksen edetessä paljastuu kokonaiskuva, johon asettuvat kunkin roolihahmon muistot ja muistojen kohtaamiset.

Yksi keskeinen elementti on monikielisyys. Oopperassa lauletaan yhdeksällä kielellä: englanniksi, suomeksi, tshekiksi, romaniaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, espanjaksi ja kreikaksi.

Saariaho kertoo, että oopperaa kirjoittaessa jokaiselle hahmolle syntyy oma musiikillinen luonteensa. Kielet lisäsivät tähän oman kerrostumansa.

– Kielestä tuli yksi luonteenpiirre, joka sitten toisaalta saneli vähän soitinvalintaa, äänivalintaa ja niin edespäin, Saariaho sanoi STT:lle Pariisissa.

Monikielisyys avaa mahdollisuuksia pohtia, miten kielen vaihtaminen muuttaa tapaamme puhua tai miten eri kielet kutsuvat luokseen erilaista musiikkia.

Sävellystyötä Saariaho kuvailee rankaksi. Solisteja on kolmetoista eli enemmän kuin koskaan aiemmin Saariahon oopperoissa.

– Siinä oli niin monta tematiikkaa ja monta erilaista näkökulmaa juuri näiden kielien takia ja monen persoonan takia sekä sen, millä tavoin he käyttävät ääntänsä, Saariaho kuvailee.

Hedelmällistä yhteistyötä

Innocence on kansainvälisesti menestyneen Saariahon viides ooppera. Hän kertoo valinneensa libreton tekijäksi Oksasen, koska tämä on vahva persoona.

Kahden taitelijan yhteistyö osoittautui hedelmälliseksi.

Työ alkoi, kun Saariaho esitteli ooppera-ajatustaan Oksaselle sähköpostissa vuonna 2011. Sen jälkeen he ovat tutustuneet toisiinsa pikkuhiljaa.

– Sofi on osoittautunut paitsi älykkääksi ja skarpiksi, myös hyvin lämpimäksi ihmiseksi, jolla on upea draaman taju, Saariaho kertoo.

Ensimmäiseksi Saariaho ja Oksanen pohtivat yhdessä mahdollisia aiheita oopperalle. Vaihtoehtoja oli useita, ja Oksanen poimi niistä mieluisimman.

– Se meni vuoropuhelun kautta, mutta totta kai libretto on Sofin käsialaa, Saariaho kertoo.

Saariaho muistelee saaneensa ensimmäisen version käsiinsä viisi tai kuusi vuotta sitten. Säveltäjän ja kirjailijan välinen keskustelu jatkui läpi sävellystyön, kun yksityiskohtia hiottiin kuntoon.

– Työhän elää, myös teksti elää niin kauan kunnes se on sävelletty.

Suomen ensi-ilta ensi vuonna

Innocencen kantaesitys on suurella lavalla Grand Theatre de Provencessa heinäkuussa. Festivaalin johtajan Pierre Audin mukaan upouuden teoksen sijoittamista suurelle lavalle voi pitää riskinä, jos ajatellaan lipunmyyntiä. Toisaalta juuri sellaisia riskejä festivaalin on otettava, jotta se pystyy tarjoamaan kunnianhimoisen ja innovatiivisen ohjelmiston.

Audi korostaa olevansa erittäin iloinen siitä, että Saariahon oopperan kantaesitys nähdään nimenomaan Aix-en-Provencessa.

Suomen Kansallisoopperaan teos tulee vuoden kuluttua. Innocencen tuotannossa ovat mukana Lontoon Royal Opera House, Hollannin kansallisooppera sekä San Francisco Opera, joten ooppera nähdään myös niiden lavoilla tämän ja ensi vuoden aikana.

Kapellimestareina ovat Susanna Mälkki sekä Clement Mao-Takacs ja ohjaajana Simon Stone.

Oksanen on kirjoittanut libreton suomeksi. Käännöksistä vastaa säveltäjän poika, dramaturgi Aleksi Barriere.

Solisteina on joukko kansainvälisiä tekijöitä. Juhlaväen rooleissa kuullaan muun muassa Jukka Rasilaista, Magdalena Kozenaa, Anna Prohaskaa, Markus Nykästä ja Tuomas Pursiota.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS seuraa: Lahden Patomäessä käynnissä poliisioperaatio - asuintalo piiritetty, paikalla lääkäri luotiliiveissä
 2. Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?
 3. Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?
 4. Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: jopa 120 000 ilmoitusta kerralla
 5. Terveydenhuolto sai yhtenäiset ohjeet salassa pidettävien potilastietojen luovuttamisesta poliisille
 6. Heinolassa urheilijoiden harjoittelu otetaan osaksi lukioarkea - "Mukaan voi hakea vaikka kesken lukuvuoden"
 7. Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden
 8. Pääkirjoitus: Lentorata olisi Lahdelle tärkeä, siksi kaupungin kannattaa osallistua sen suunnitteluun
 9. "Aivan sairas treeniohjelma" – Orimattilan teatteri julkisti ensi kesän veljessarjansa
 10. Vesisade ei ole vaikuttanut Salppurin lipunmyyntiin
 11. Sähköratavaurio haittaa liikennettä Savon radalla - lue yön uutiskooste
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia
 13. Sinivuokko kukkii Lahdessa, näsiä Asikkalassa – kasvitieteilijän mukaan kevään merkit ovat helmikuussa tavattomia, mutta eivät yllättäviä
 14. Myös Hollolan kunnanhallitus penseä kierrätyspuistolle
 15. Pelicansin teinipuolustajat saivat kantaa isoa kuormaa – "Tykkään siitä, että nämä nuoret tulevat rohkeasti mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.