Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen muttei rikkonut ennätystä – aamulla sää on yötä viileämpää

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on muun muassa läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Maan etelä-, länsi ja keskiosissa lämpötilat nousivat puolen yön jälkeen poikkeuksellisen lämpimiksi keskimääräiseen tammikuuhun nähden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Yön ylin lukema mitattiin Pohjanmaan Kruunupyyssä, jossa mitattiin puolita öin 9,1 astetta. Lämpötila ei kuitenkaan noussut mittausaseman ennätyslukemiin. Vuoden 1971 tammikuussa Kruunupyyssä mitattiin 9,5 astetta.

Esimerkiksi Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla lämpötila nousi 8,2 asteeseen aamuyöllä. Vaasan lentoasemalla mitattiin 7,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan nyt mitattujen lämpötilojen toistuvuus on noin 30 vuoden luokkaa.

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. Lisäksi Suomen yllä on ollut lämmin ilmamassa.

Tiistain aikana sää viilenee yöstä. Päivällä maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat vaihtelevat yhden ja viiden asteen välillä. Odotettavissa on myös kohtalaista tai navakkaa tuulta, Ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan.

Utsjoella noin 30 asteen pudotus

Hurja lämpötilan muutos nähtiin Utsjoella, jossa mitattiin viikonloppuna yli 30 miinusasteen pakkaslukemia. Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötilat Utsjoella liikkuivat kuitenkin nollan molemmin puolin.

Maanantain aikana maan pohjoisosiin on odotettavissa pilvistä ja pilvistyvää säätä. Lämpötilat liikkuvat vuorokauden mittaan nollan molemmin puolin. Luvassa on myös kohtalaista tai navakkaa, puuskaista tuulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen
 2. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan
 3. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 4. Näpistelijä jäi kiinni kaupassa, varas Fazerin tehtaalla
 5. Asemies piinasi poliisia ja omakotialueen asukkaita koko päivän Lahden Patomäessä
 6. Entinen Vuohelan Herkku hakeutui yrityssaneeraukseen – taustalla Lahteen rakennetusta leipomosta periytyvät velat
 7. Vironviina-nettisivuston pitäjän kaikki syytteet nurin, oikeuden mukaan alkoholin nettimyynti ei ollut laitonta
 8. Jenkkifutiksen Vaahteramalja pelataan ensi syksynä Lahdessa
 9. Jukka Oksaharjun kolumni: Maakunnissa asuminen auttaa säästämään ja sijoittamaan
 10. "Kolmas vuosi oli kulttuurishokki", sanoo lahtelaistunut pietarilainen – tiukat kielitaitovaatimukset vaikeuttavat työllistymistä
 11. Saksan ampumista epäillään terroriteoksi – teossa viitteitä muukalaisuusvastaisuudesta
 12. Pääkirjoitus: Haaviston piina vain pahenee
 13. Chiméne Bavardin Esalainen: Yksinäisyyttä, sekavia suhteita ja lukuisia hittejä – kolmen englantilaisen rokkikukon vaiheissa on ollut paljon yhteistä
 14. Sibeliustalon uudet tuolit saatetaan tehdä Unkarissa, Virossa tai Suomessa: "Alihankinnassa ei ole mitään väärää", sanoo Lahden kaupungin rakennuttajapäällikkö
 15. Suosioon nousseet alkuviinit ovat vastareaktio voimakkaan teollisesti valmistetuille viineille – "Alkuviinejä yhdistää tietynlainen sielukkuus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.