Trump torjui Davosissa "tuomiopäivän profeetat", jotka varoittavat ympäristökriisistä

Thunberg esitti kantansa aamupäivällä talousfoorumin paneelikeskustelussa Sveitsin Davosissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump torjuu "tuomiopäivän profeetat", jotka varoittavat maailman olevan keskellä suurta ympäristökriisiä. Trump puhui Sveitsin Davosissa Maailman talousfoorumissa ja osoitti sanansa yleisölle, johon uutistoimisto AFP:n mukaan tiettävästi lukeutui myös ruotsalainen ympäristöaktivisti Greta Thunberg.

– Meidän täytyy torjua ikuiset tuomiopäivän profeetat ja heidän maailmanlopun ennusteensa, Trump sanoi puheessaan.

Presidentti mainosti puolituntisessa puheessaan muun muassa fossiilisia polttoaineita, markkinoiden vapauttamista ja Yhdysvaltojen talousbuumia. Trumpin viesti oli vahvasti toisenlainen kuin ruotsalaisaktivisti Thunbergin vain tunteja aiemmin. Thunberg sanoi paneelikeskustelussa, että hallitukset eivät ole tehneet oikeastaan mitään torjuakseen ilmastonmuutosta.

Näköpiirissä ei ole, että Trump ja Thunberg kohtaisivat talousfoorumissa, mutta väenpaljoudessa ja tiiviin aikataulun tuoksinassa kohtaaminen vahingossa ei ole täysin mahdotontakaan.

Trump on Davosissa samana päivänä, kun hänen virkasyytteidensä käsittely alkaa Yhdysvaltain senaatissa. Hän palaa kotimaahansa keskiviikkona.

"Olemme vasta alussa"

Paneelissa Thunberg peräänkuulutti tekoja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Thunberg toi tapahtumaan viestinsä, joka on inspiroinut miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa: päättäjät eivät ole heränneet ilmastonmuutoksen todellisuuteen.

– Me kaikki taistelemme ympäristön ja ilmaston puolesta. Jos asiaa kuitenkin katsoo laajasta perspektiivistä, mitään ei ole tehty. Paljon enemmän pitää tehdä. Olemme vasta hyvin alussa, hän sanoi paneelikeskustelussa.

– On eri asia, tuleeko kuulluksi verrattuna siihen, johtaako se oikeasti johonkin, Thunberg huomautti.

– Itse en voi valittaa, ettenkö tulisi kuulluksi, hän sanoi ja sai yleisössä aikaan hyväksyvää naurua.

– Minua kuunnellaan koko ajan. Mutta tiede ja nuoret ihmiset eivät ole keskustelun keskiössä.

Nelipäiväinen talousfoorumi alkoi tiistaina Sveitsin Davosissa. Tapahtuma kokoaa liike-elämän, hallitusten, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelemaan muun muassa taloudesta, ilmastonmuutoksesta ja hyvinvoinnista.

"Ilmastonmuutos on kuuma puheenaihe"

– Ilmastonmuutos on kuuma puheenaihe Davosissa, sanoi aiemmin ekonomisti Chris Williamson IHS Markit -yhtiöstä. Yritys tekee analyyseja yritysten ja hallitusten päätöksentekoa varten. Hänen mukaansa ilmapiirissä on tapahtunut muutos ja on oivallettu, että ilmastonmuutos on uhka talouskasvulle.

Talousfoorumin viime viikolla julkistamassa raportissa varoitettiin, että ilmastonmuutos iskee kovemmin ja nopeammin kuin monet odottivatkaan. Raportin mukaan lämpötila maapallolla voi näillä näkymin nousta vähintään kolmella asteella vuosisadan loppua kohden.

Mukana myös pääministeri Marin

Davosissa on mukana myös pääministeri Sanna Marin (sd.). Erillisissä tapaamisissa Marin tapaa muun muassa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Microsoftin johtajan Brad Smithin. Heidän kanssaan Marin keskustelee muun muassa uusista teknologioista ja datapolitiikasta, yritysten yhteiskuntavastuusta, kestävästä kehityksestä sekä työpaikkojen luomisesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin kanssa Marin keskustelee hyvinvointitaloudesta ja terveyspolitiikasta sekä naisten ja tyttöjen asemasta ja oikeuksista.

Marinin lisäksi talousfoorumiin osallistuvat Suomen hallituksesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS seuraa: Lahden Patomäessä käynnissä poliisioperaatio - asuintalo piiritetty, paikalla lääkäri luotiliiveissä
 2. Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?
 3. Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?
 4. Poliisin aselupahallintoa uhkaa jättiruuhka: jopa 120 000 ilmoitusta kerralla
 5. Terveydenhuolto sai yhtenäiset ohjeet salassa pidettävien potilastietojen luovuttamisesta poliisille
 6. Heinolassa urheilijoiden harjoittelu otetaan osaksi lukioarkea - "Mukaan voi hakea vaikka kesken lukuvuoden"
 7. Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden
 8. Pääkirjoitus: Lentorata olisi Lahdelle tärkeä, siksi kaupungin kannattaa osallistua sen suunnitteluun
 9. "Aivan sairas treeniohjelma" – Orimattilan teatteri julkisti ensi kesän veljessarjansa
 10. Vesisade ei ole vaikuttanut Salppurin lipunmyyntiin
 11. Sähköratavaurio haittaa liikennettä Savon radalla - lue yön uutiskooste
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Ikävöin polkupyörällä kulkevaa tuttua posteljoonia
 13. Sinivuokko kukkii Lahdessa, näsiä Asikkalassa – kasvitieteilijän mukaan kevään merkit ovat helmikuussa tavattomia, mutta eivät yllättäviä
 14. Myös Hollolan kunnanhallitus penseä kierrätyspuistolle
 15. Pelicansin teinipuolustajat saivat kantaa isoa kuormaa – "Tykkään siitä, että nämä nuoret tulevat rohkeasti mukaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.