Mahdollinen kemianteollisuuden lakko alkaisi näkyä huoltoasemilla lakon loppupuolella

Kemianteollisuuden kaksiviikkoisen lakon vaikutukset näkyvät Nesteen mukaan huoltoasemilla sitä voimakkaammin, mitä kauempana asema on jalostamoilta ja pääkaupunkiseudulta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Mahdollinen kahden viikon lakko kemianteollisuudessa alkaisi näkyä huoltoasemilla lakon loppupuolella, arvioi johtaja Hannele Jakosuo-Jansson Nesteeltä .

Hänen mukaansa mahdolliset vaikutukset näkyisivät sitä enemmän, mitä kauempana huoltoasema on pääkaupunkiseudulta ja jalostamoilta.

– Pahimmillaan kahden viikon lakko vaikuttaisi niin kevyeen kuin raskaaseen kumipyöräliikenteeseen sekä meri- ja lentoliikenteeseen, Jakosuo-Jansson sanoo.

Myös lämmitysöljyn jakelu voi häiriintyä, jos lakko toteutuu. Liikenteen ja lämmityksen lisäksi teollisuuslaitokset käyttävät öljytuotteita.

Jakosuo-Janssonin mukaan Neste varautuu parhaillaan mahdolliseen lakkoon laatimalla suunnitelmia monella eri tasolla. Yhtiöllä on ryhmiä, jotka tekevät varautumissuunnitelmia sekä konserni- että liiketoimintatasolla.

– Näitä linjataan tiiviissä yhteistyössä koko ajan, Jakosuo-Jansson kertoo.

Neste laatii erilaisia skenaarioita. Jakosuo-Jansson painottaa, että yhtiöllä pitää olla erilaisia vaihtoehtoja, joita päivitetään sen tiedon mukaan, mitä saadaan neuvottelupöydästä.

– Operatiivisen toiminnan kannalta kriittisiä toimintoja pyritään myös rajaamaan, hän sanoo.

Neste aloittaa keskustelut luottamusmiesten kanssa rajauksista, jos näyttää siltä, että lakko toteutuu. Lakkoon liittyy Jakosuo-Janssonin mukaan operatiivisen toiminnan lisäksi turvallisuuskriittisiä toimintoja.

Metsäkone- ja rekkayritysten toiminta häiriintyisi

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kertoo, että mahdollisella kahden viikon lakolla metsäteollisuudessa olisi ilman muuta suuria vaikutuksia.

Tuotannonmenetykset paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa sekä mekaanisessa metsäteollisuudessa saattaisivat nousta lähes miljardiin euroon.

Paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa menetykset kohdistuisivat lähinnä vientiin. Lakot sahoilla sekä puutuote- ja vaneriteollisuudessa vaikuttaisivat pitkittyessään mahdollisesti rakentamiseen myös kotimaassa. Lisäksi metsäkone- ja rekkayritysten toiminta häiriintyisi.

– Kun tehtaat seisovat ja puuta ei tarvita, niin se alkaa ilman muuta vaikuttaa, Hollmén sanoo.

Hänen mukaansa logistiikka on nykyisin nopeaa ja tehtaille tulee satoja puukuormia päivittäin. Jos tuotanto pysähtyy, sillä on vaikutuksia koko toimitusketjuun.

Hollmén sanoo kuitenkin, ettei hän pysty arvioimaan yritysten varastotilannetta.

Metsäteollisuus neuvottelee paperi-, kartonki- ja selluteollisuudessa työehtosopimuksesta Paperiliiton kanssa. Mekaanisessa metsäteollisuudessa vastapuoli on Teollisuusliitto. Myös toimihenkilöitä edustava ammattiliitto Pro uhkaa metsäteollisuusyrityksiä kahden viikon lakolla.

Lakot alkaisivat porrastetusti 26. ja 27 tammikuuta. Niiden piirissä olisi liittojen tietojen mukaan yli 38 000 työntekijää. Lakot kohdistuisivat 110 tehtaaseen.

Työntekijät eivät ehkä kaipaa työnjohtajia

Pron mahdollinen lakko vaikuttaisi Teknologiateollisuuden mukaan työnjohtoon, toimistotehtäviin sekä suunnittelu- ja laboratoriotehtäviin.

– Jos heitä jää lakkoon, heidän työnsä jää tekemättä, kertoo Teknologiateollisuuden neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Tehtaista ja toimipaikoista riippuu, pysäyttääkö lakko niiden toiminnan. Ruohoniemen mukaan valtaosa toimipaikoista on sellaisia, että lakon vaikutukset jäisivät vähäisemmiksi. On kuitenkin toimipaikkoja, joissa vaikutukset olisivat nopeampia.

– Lakkojen vaikutukset vaihtelevat tehtaittain ja toimipaikoittain merkittävästi, Ruohoniemi sanoo.

Hänen mukaansa on toimipaikkoja, joissa työntekijät pystyvät tekemään töitä ilman työnjohtajia. Hän arvelee, että ehkä työntekijät haluavatkin osoittaa kykenevänsä töihin ilman työnjohtoa.

– On sellaisia tehtäviä, joissa ne voidaan korvata joillakin muilla henkilöillä.

Ruohoniemen mukaan mahdollista on myös se, että on tehtäviä, joita voidaan tehdä esimerkiksi konsernin muilla toimipaikoilla.

Pro uhkaa kahden viikon lakolla teknologiateollisuudessa, paperiteollisuudessa, kemianteollisuudessa, energia-alalla sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa. Sovittelun on määrä alkaa torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.