USA vaatii Libanonin uutta hallitusta vastaamaan mielenosoittajien vaatimuksiin – pääministeri kutsuu hallitustaan asiantuntijavetoiseksi, mutta mielenosoittajat suhtautuvat yhä epäluuloisesti

Libanonissa lokakuussa alkaneet mielenosoitukset jatkuvat edelleen. Kuva on tiistailta. LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvallat peräänkuuluttaa Libanonin uudelta hallitukselta merkittäviä konkreettisia uudistuksia, jotta talouskriisin kanssa painiva maa pääsisi taas jaloilleen. Ulkoministeri Mike Pompeo vaatii uutta hallitusta vastaamaan Libanonin mielenosoittajien vaatimuksiin.

– Libanonin uuden hallituksen koetus on se, mihin toimiin se ryhtyy ja miten se vastaa libanonilaisten vaatimuksiin toteuttaa uudistuksia ja taistella korruptiota vastaan, Pompeo sanoi lausunnossa.

– Vain hallitus, joka on sitoutunut todellisiin ja konkreettisiin uudistuksiin, voi palauttaa sijoittajien luottamuksen ja tuoda Libanonille kansainvälistä apua.

Pääministeri Hassan Diabin hallitus nimitettiin aiemmin tällä viikolla ja se piti ensimmäisen kokouksensa keskiviikkona. Diab kuvaili Libanonin tilannetta katastrofaaliseksi.

Edellinen, pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa suurten mielenosoitusten seurauksena. Uuden hallituksen muodostaminen vei yli kaksi kuukautta.

Syöksyvä talous sai kansan barrikadeille

Lokakuussa alkaneet mielenosoitukset jatkuvat edelleen. Libanonilaiset ovat olleet tyytymättömiä maan talouden syöksykierteeseen ja vaatineet koko maan poliittisen eliitin sivuuttamista. Libanonin valtio on velkaantunut pahasti, ja rahan virtaaminen ulkomaille sai pankit asettamaan nostorajoituksia.

Ex-opetusministeri Diab on kuvaillut hallitustaan teknokraattiseksi eli asiantuntijajohtoiseksi ja sanonut pyrkivänsä vastaamaan mielenosoittajien vaatimuksiin. Uusi hallitus koostuu pääasiassa professoreista ja entisistä neuvonantajista, mutta kaikkia mielenosoittajia Diabin hallituskaan ei ole tyydyttänyt. Mielenosoittajat lähtivät kaduille myös keskiviikkona Diabin puheen aikana.

Monien mielestä vanhat poliittiset ryhmittyvät vetelevät naruista uuden hallituksen taustalla. Diabilla on esimerkiksi vaikutusvaltaisen shiiaryhmän Hizbollahin tuki.

Libanonin mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä seitsemän ihmistä ja yli 500 on loukkaantunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 2. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 3. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 4. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 5. Viivi ja Wagner 27.2.2020
 6. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle työpaikan saaneelle 9.-luokkalaiselle
 7. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 8. Pelicansin kiri jäi vaiheeseen Jukureita vastaan
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 11. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 12. Pääkirjoitus: Puolustusreservi uhkaa huveta
 13. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 14. Indonesialaismediat: Suomalainen nuorimies hukkui uima-altaaseen Balilla
 15. Stylisti Teuvo Lomanin tuomio törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pysyi ennallaan hovissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.