Lapissa on useita tuhansia kiinalaisturisteja, sesonki juuri alkamassa

STT

Lapissa on tällä hetkellä useita tuhansia kiinalaisturisteja, arvioi Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. Perjantaina kerrottiin, että kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaismatkailijaa oli hakeutunut Ivalossa hoitoon flunssaoireiden vuoksi, ja heillä tutkittiin koronavirusepäilyä.

Kiinalaisten matkailun perinteinen sesonkiaika on kiinalaisen uudenvuoden vieton vuoksi helmikuussa, jolloin heitä lomailee Lapissa kaikkiaan jopa 16 000. Kärkkäisen mukaan helmikuussa koko Lapin alueella on kiinalaisten varaamia majoitusvuorokausia noin 26 000, joista puolet vietetään Rovaniemellä. Kiinalaisturistit viipyvät Lapissa keskimäärin kaksi vuorokautta.

Visit Rovaniemen majoitusvuorokausiluku käsittää lähinnä hotellit eli siinä eivät ole mukana alle 20 vuodepaikan mökit ja mökkikylät eivätkä Airbnb-majoitukset.

Tänä vuonna kiinalaisen uudenvuoden juhlinta alkaa jo nyt tammikuun puolella, minkä seurauksena suurimmat kiinalaisryhmät ovat saapuneet tai saapuvat pohjoiseen näinä päivinä. Myös kaikkien aasialaisturistien määrä on kasvussa Lapissa.

Kiinalaiset ovat pohjoiseen tullessaan tyypillisesti kiertomatkalla.

– Asiakkaat liikkuvat pohjoismaisissa kohteissa pääsääntöisesti pohjoista Norjaa ja Suomea yhdistäen. He liikkuvat tiiviisti akselilla Rovaniemi–Ivalo, Rovaniemi–Kemi ja Rovaniemi–Tromssa tai –Kirkkoniemi, Kärkkäinen kertoo.

Useimmiten kiinalaiset liikkuvat Lapissa omilla busseillaan, mutta myös omatoiminen liikkuminen vuokra-autoilla on lisääntynyt.

Matkailuyrityksissä ollaan tarkkana

Koronavirusepäilyyn liittyvä uutisointi on hyvin tarkassa seurannassa paikallisissa matkailuyrityksissä, Kärkkäinen sanoo.

– Olemme ohjeistaneet jäsenyrityksiämme huolelliseen käsihygieniaan ja asiakkaiden tarkkailuun. Eli pidetään huolta siitä, että jos näyttää siltä, että (asiakkailla) on koronalle tyypillisiä virusoireita, heidät ohjataan nopeasti terveydenhuollon piiriin.

Kärkkäisen mukaan alueella ollaan kuitenkin edelleen rauhallisin mielin.

– Uutiset on otettu maltilla vastaan. Tämä on vasta epäily, jota ei ole todennettu, ja aivan yhtä suuri todennäköisyys on normaaliinkin flunssaan.

Kärkkäinen kertoo, että joidenkin kiinalaisten matkanjärjestäjien edustajat ovat soitelleet ja kyselleet, onko jotain erityistä huomioitavaa.

– Tuntuu, että tieto on tavoittanut kaikki toimijat aika nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 6. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 7. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 8. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 11. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 12. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 13. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 14. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 15. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.