Rikollisjärjestö United Brotherhood on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon – poliisi voi puuttua jengiliivien käyttöön

Poliisi voi kiellon nimissä puuttua esimerkiksi jengin liivien käyttöön. LEHTIKUVA /HANDOUT/Hämeen poliisi

STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin (BU) väliaikaiseen toimintakieltoon. Oikeuden mukaan asiassa on osoitettu, että ryhmä toimii lain ja hyvän tavan vastaisesti.

– UB:n toiminnassa on tehty suuri määrä rikoksia, pyritty hallitsemaan muuta vankiyhteisöä ja hankkimaan jäsenille hyötyä laittomin keinon sekä myös painostamaan vankiloiden henkilökuntaa toiminaan UB:ta hyödyttävällä tavalla, oikeus toteaa päätöksessään.

Oikeus vetoaa muun muassa keskusrikospoliisin asiantuntijan lausuntoon, jonka mukaan UB:n tyypillisiä rikoslajeja ovat huumausaine-, kiristys- ja ampuma-aserikokset.

Oikeuden mukaan UB on valtakunnallisesti toimiva järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallista organisaatiota imitoivalla tavalla. Tätä ilmentävät muun muassa UB:n ja BU:n yhtenäiset tunnukset.

– Jäsenten välillä vallitsee käskyvaltasuhde ja sääntöjä on noudatettava. UB:n ja BU:n jäsenet ovat lisäksi jatkuvasti olleet varustautuneita ampuma-aseilla, päätöksessä sanotaan.

Käräjäoikeus toteaa näytetyksi, että UB:n toiminta täyttää kielletyn yhdistyksen tunnusmerkit kuuliaisuusvelvollisuuden, joukkomuodostelmiin tai ryhmityksiin jakautumisen sekä aseistautumisen osalta.

– UB ja BU ovat siten tässä vaiheessa osoitettu riittävällä todennäköisyydellä olevan mainitun pykälän nojalla kiellettyjä rekisteröimättömiä yhdistyksiä, oikeus toteaa.

Väliaikainen toimintakielto tarkoittaa muun muassa sitä, että järjestön tunnuksia ei saa käyttää. Poliisi voi kiellon nimissä puuttua esimerkiksi jengin liivien käyttöön. Päätös on osa oikeusprosessia, jossa viranomaiset vaativat UB:ta lakkautettavaksi.

UB:n johtaja vastustaa lakkauttamista, vaikka väittää toiminnan jo loppuneen

Jengi on vastustanut lakkauttamista ja väliaikaista toimintakieltoa. United Brotherhoodin johtajana pidetyn miehen puolustus vetoaa muun muassa siihen, että jengi on jo lopettanut itse toimintansa.

Oikeus toteaa, että se ottaa myöhemmin kantaa siihen, voidaanko UB:n omaa lopettamisilmoitusta pitää luotettavana.

UB:n johtajana pidetty Tero Holopainen on myös kiistänyt sen, että UB:n ja BU:n toiminnan tarkoitus olisi tehdä rikoksia.

– Henkilöt tekevät mahdollisesti rikoksia, ei rekisteröimätön yhdistys. Vankilaan joutuneiden jäsenten tukeminen ei osoita rikollisen menettelyn hyväksymistä, vaan pikemminkin lähimmäisen rakkautta ja hyvää tahtoa, on vastaajapuoli oikeudessa vedonnut.

Viranomaisten mukaan UB on Suomen vahingollisin rikollisryhmä. Se perustettiin vuonna 2010, kun järjestäytyneet rikollisryhmät Rogues Gallery, Natural Born Killers (NBK) ja MORE (Me olemme rikollisten eliittiä) yhdistyivät. UB:lla on viranomaisten mukaan noin sata jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 8. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 9. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 10. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 11. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 12. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa
 13. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui
 14. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 15. Ikäihmisten joukko muutti Nastolassa tuliteriin tiloihin - "Me ollaan niin ylpeitä tästä talosta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.