Wuhanin koronavirusepäilyt Ivalossa ovat aiheettomia – "Valtava helpotus"

STT

Ivalossa paljastuneet Wuhanin koronavirusepäilyt ovat testissä osoittautuneet aiheettomiksi, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Lapin sairaanhoitopiiri.

Kaksi Kiinan Wuhanista saapunutta turistia oli hakeutunut viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi. Heiltä otettiin koronavirusnäytteet, jotka lähetettiin Helsinkiin THL:n analysoitaviksi. Näytteiden perusteella kyse ei kuitenkaan ollut koronaviruksesta.

Johtava lääkäri Outi Liisanantti Inarin kunnan terveyskeskuksesta kertoi STT:lle, että tulos on varma ja testattu useammalla menetelmällä. Hoitoon hakeutuneet kiinalaiset isä ja poika on jo päästetty eristyksistä, eivätkä suomalaiset terveysviranomaiset enää erityisesti seuraa heitä.

– Heille annetaan normaalit flunssalääkkeet ja oireenmukaiset lääkkeet, lähinnä parasetamolia ja ibuproteiinia muutama tabletti. Sitten he palaavat matkailuyrittäjän järjestämään majoitukseen, ja he saavat siellä sitten toipua.

Myös perheen äiti oli varotoimena karanteenissa. Johtava lääkäri kertoi kuitenkin jo päivällä, että tämäkin on kunnossa.

Liisanantti kertoo kuulleensa, että virusepäily on jonkin verran kirvoittanut keskustelua ja kyselyjä päivystäville sairaanhoitajille Ivalossa. Hänen mukaansa tilanne on nyt kuitenkin ohi ja lopputulos on "valtavan iso helpotus". Jo pelkästään altistuneiden seulonta olisi ollut iso työ.

– Kyllä me nyt puhalletaan tämä peli poikki tältä erää. Ei ole mitään uusia epäilyksiä tullut ilmi, meidän matkailuyrittäjät ovat tietoisia tilanteessa ja on oikein iloinen mieli nyt kaikilla.

Liisanantti sekä Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine arvioivat molemmat jo aiemmin tiedotustilaisuudessa, että todennäköisyys sille, että turisteilla olisi uudenlainen koronavirustartunta, on hyvin pieni.

– Mahdollisuus tähän koronavirusinfektioon on varmasti yksi miljoonasta, Liisanantti sanoi.

Epäilyjä useissa maissa

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen muistutti iltapäivällä STT:lle, että tilanteita, joissa Wuhanista tulleista matkustajista on otettu koronavirusinfektionäytteet, on ollut useissa eri maissa.

– Kannattaa muistaa, että tämä on juuri sitä aikaa vuodesta, jolloin on kaikkein eniten hengitystieinfektioita.

Epäily herää, jos 14 vuorokauden aikana Wuhanista saapumisen jälkeen sairastuu oireisiin, joita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Toinen mahdollisuus tautiin on silloin, jos on ollut yhteydessä ihmiseen, jolta Wuhanin koronavirus on varmennettu.

– Tämä laukaisee epäillyn. Sen jälkeen pyritään mahdollisimman nopeasti varmentamaan, onko kyseessä minkä mikrobiin aiheuttama infektio. Ei tutkita vain ainoastaan sitä koronaa vaan influenssaa ja muita mahdollisia hengitystieinfektion aiheuttajia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.