Paperiliiton lakonuhan sovittelua jatketaan huomenna – sellutehtaissa alasajo jo alkanut

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoo, että kiistan sovittelu jatkuu huomenna. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Paperiliiton lakonuhkaan haetaan ratkaisua viime hetkiin asti, vaikka tehtaita ajetaan jo alas. Paperiliiton ja työnantajien Metsäteollisuuden välisen kiistan sovittelu jatkuu huomenna iltapäivällä, kertoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala Twitterissä.

Paperiliiton kaksiviikkoinen lakko uhkaa alkaa maanantaiaamuna.

Sellutehtaiden alasajo on alkanut jo eilisiltana, kertoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén. Myös paperitehtaat ajetaan alas viikonlopun aikana.

Kiistaa soviteltiin viimeksi eilen illalla ja yli puolenyön.

Jo aiemmin on varmistunut, että maanantaina alkavat ammattiliitto Pron kaksiviikkoinen lakko metsäteollisuudessa ja Teollisuusliiton julistama niin ikään kaksiviikkoinen lakko mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla. Mekaanisen metsäteollisuuden kiistan sovittelu jatkuu ensi tiistaina.

Wahlroos Ylellä: Metsäteollisuuden lakko ei ole erityisen viisas

Metsäteollisuuden alkamassa oleva kahden viikon lakko ei ole "erityisen viisasta" toimintaa, arvioi metsäyhtiö UPM :n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

– Kysehän on asioista, jotka osin ovat jääneet hiertämään kantapäätä, kuten nämä niin kutsutut kiky-tunnit, Wahlroos kommentoi työmarkkinaneuvotteluiden tilannetta Ylen Ykkösaamussa lauantaina aamupäivällä.

Kilpailukykysopimuksella pidennettiin työaikaa 24 tunnilla viime vaalikaudella Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Käynnissä olevalla työehtosopimusneuvotteluiden kierroksella palkansaajajärjestöt ovat vaatineet niiden poistamista. Tunnit poistuivat esimerkiksi vientialalla olennaisesta Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisestä työehtosopimuksesta, jonka piirissä on lähes 100 000 työntekijää.

Kiky-tunneista luopumista on vaatinut myös paperi- ja selluteollisuuden työntekijäjärjestö Paperiliitto. Työnantajia edustava Metsäteollisuus ei ole suostunut vaatimukseen. Neuvottelut eivät ole johtaneet tulokseen, ja Paperiliitto on aloittamassa kahden viikon lakon viikonvaihteessa. Lakonuhkaa soviteltiin valtakunnansovittelijan toimistossa viimeksi perjantaina, ja sovittelua on tarkoitus jatkaa sunnuntaina.

Wahlroos sanoo toivovansa, että kiky-tunneista voisi puhua "rauhallisen rationaalisesti".

– Jos hyväksymme kaikki ammattiyhdistysliikkeen vaatimukset, niin täältä lähtee työpaikkoja ja niitä lähtee paljon. Se merkitsee käytännössä sitä, että seuraavat kaksi tai kolme paperikonetta, jotka menevät Euroopassa kiinni suomalaisilta yhtiöiltä, menevät kiinni Suomessa.

Wahlroosin mukaan alalla ei ole yhtä yhtenäistä palkankorotusvaraa, vaan eri alueiden paperikoneet kilpailevat kannattavuudesta keskenään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.