Fitch heikensi Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi – Moody's jätti luokituksen tekemättä

Suomen valtion luottoluokitus kuitenkin pysyi Fitchillä tasolla AA+. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings on muuttanut Suomen luottoluokituksen näkymät myönteisistä vakaiksi. Fitch vahvisti edellisestä luokituksesta heikentyneen arvionsa perjantaina.

Suomen valtion luottoluokitus kuitenkin pysyi Fitchillä ennallaan eli tasolla AA+.

Edellisen kerran Fitch muutti valtion luottoluokituksen näkymiä elokuussa 2018. Laitos vahvisti tuolloin Suomen valtion luottoluokituksen tasolle AA+ ja muutti luokituksen näkymät vakaista myönteisiksi.

– Tuo merkitsi käytännössä sitä, että Fitchin piti puolentoista vuoden kuluessa siitä reagoida jompaankumpaan suuntaan. Nyt Fitch päätti palauttaa Suomen luottonäkymät myönteisistä vakaiksi. Näin Suomen valtion luottoluokitus ei noussut tasolle AAA, parametrit eivät riittäneet siihen, kommentoi Valtiokonttorin toimialajohtaja Teppo Koivisto STT:lle.

Rakenteelliset uudistukset auki

Koiviston mukaan Fitchin nyt muuttuneen arvion taustalla on kaksi keskeistä syytä.

– Ensinnäkin Suomen julkisen talouden näkymä on hieman heikompi kuin se oli Fitchin edellisen reittauksen aikaan vuonna 2018. Taustalla tässä on kasvun hidastuminen. Toinen pääsyy on puolestaan se, että rakenteellisista uudistuksista ja erityisesti sote-uudistuksesta ei ole selkeämpää tietoa, miten ja milloin ne jatkuvat.

Koiviston mukaan luottoluokittajat ovat kannustaneet Suomen valtiota jatkamaan rakenteellisia uudistuksia ja ratkomaan julkisen talouden kestävyysvajeen pitemmän aikavälin ongelmia.

Kolmen luokittajan arvio Suomesta nyt sama

Toinen luottoluokittaja, Moody's Investors Service, ei tehnyt päätöstä Suomen valtion luottoluokituksesta ennakkoon ilmoitettuna luottoluokituksen julkistamispäivänä perjantaina. Moody'sin luokitus Suomen valtion pitkäaikaiselle velalle on tällä hetkellä Aa1. Luokituksen näkymät ovat vakaat.

Koivisto muistuttaa, että kolmen luottoluokittajan reittaus Suomen valtiolle on nyt sama. Kolmas suuri luottoluokittaja on S&P Global Ratings.

– Fitchillä oli ennen sen nyt tekemää muutosta hieman parempi arvio Suomen luottoluokituksesta kuin Moody'sillä ja S&P:llä, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Fingerpori 28.2.2020
 3. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen
 4. Kaksi henkilöautoa kolaroi Lahdessa
 5. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 6. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 7. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 8. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 11. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 12. Vasemmistoliiton aluepomon epäillään syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan – poliisi aloittaa esitutkinnan
 13. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 14. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 15. Millamari Uotilan Esalainen: Käytettyjen vaatteiden ostaminen pitäisi olla houkuttelevampaa, ja siihen tarvitaan myös vaatealan panosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.