Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis

Ihmiset käyttävät hengityssuojaimia hongkongilaisessa junassa. Koronavirustilanne on luokiteltu Hongkongissa hätätilaksi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiina pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä kovin ottein. Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista.

Shandongin maakunta ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa keskeyttävänsä kaukoliikenteen bussiyhteydet. Shandongissa asuu noin 100 miljoonaa ihmistä.

Muun muassa Shanghaissa, Pekingissä, Xi'anissa ja Tianjinissa on tehty erilaisia rajoituksia joukkoliikenteeseen.

Lisäksi Kiina on kertonut keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille maanantaista alkaen.

Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2 000.

Villieläinten kaupalle stoppi

Kiinan terveysministeri Ma Xiaowein mukaan koronavirus leviää myös itämisaikana, kertoo muun muassa brittilehti Guardian. Aiemmin Kiinan viranomaiset ovat vahvistaneet, että virus leviää ihmisestä toiseen.

Ministeri sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessaan, että viranomaisten tiedot viruksesta ovat yhä rajalliset, eikä heillä ole selvyyttä viruksen mutaatioiden aiheuttamista riskeistä.

Sunnuntaina Kiinan terveysviranomaiset ilmoittivat myös kieltävänsä kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi.

Luonnonsuojelijat ovat jo pitkään kritisoineet Kiinaa eksoottisten eläinten hämäräkaupasta. Uhanalaisia eläimiä tai niiden osia myydään esimerkiksi ruuaksi tai perinnehoitoihin.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka koronavirus on tarttunut ihmiseen, mutta ilmeisesti viruksen alkuperäinen isäntä on ollut lepakko. Väli-isäntänä on mahdollisesti jokin toinen eläin.

Shanghaissa ensimmäinen kuolonuhri

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen joulukuun lopulla Wuhanista, mutta tartuntoja on tavattu laajasti eri puolilta Kiinaa ja jonkin verran myös useissa muissa maissa.

Kiinan itärannikolla sijaitsevan talouskeskus Shanghain viranomaiset kertoivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa ensimmäisestä viruskuolemasta kaupungissa. Virukseen kuolleella hyvin iäkkäällä miehellä oli viranomaisten mukaan myös aiempia terveysongelmia.

Lisäksi tartuntoja on raportoitu muun muassa Japanista, Etelä-Koreasta, Yhdysvalloista, Australiasta ja Ranskasta.

Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä englanninkielinen South China Morning Post seuraa viruskuolemien ja -tartuntojen määrää päivittyvän laskurin kautta. Sivuston laskurin mukaan todettuja tartuntoja on yhteensä jo yli 2 000 Kiinassa ja muissa maissa.

USA:n evakuointilennolla "rajoitettu kapasiteetti"

Yhdysvallat ilmoitti sunnuntaina kolmannesta vahvistetusta tartuntatapauksesta. Tartunnan saanut oli ollut matkalla Kiinan Wuhanissa.

Yhdysvallat kertoi aiemmin järjestävänsä evakuointilennon Wuhanista. Uutiskanava CNN:n mukaan suunnitelma koskisi Yhdysvaltain diplomaatteja ja kansalaisia.

Lennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa. Postissa varoitettiin, että lennolla on "rajoitetusti kapasiteettia" yksityishenkilöille.

– Kapasiteetti on erittäin rajallinen, ja jos ei ole mahdollista kuljettaa kaikkia halukkaita, etusija annetaan suuremmassa koronavirusriskissä oleville, ministeriö totesi.

Wall Street Journalin mukaan Wuhanissa on noin tuhat yhdysvaltalaista. Siellä sijaitseva Yhdysvaltain konsulaatti tavoittelee kansalaisia.

Myös Ranska, Australia ja Venäjä ovat suunnitelleet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.

Väli-isäntä vielä epäselvä

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sanoi lauantaina STT:lle, että nyt leviävän koronaviruksen alkuperäinen isäntä on lepakko.

�� Wuhanin virus on sekin mitä ilmeisimmin levinnyt ihmiseen jonkin väli-isännän kautta, mutta emme tiedä, mikä se on ollut.

Uusi koronavirus on geneettisesti 2000-luvun alussa levinneen sars-viruksen kaltainen. Myös sars-viruksen alkuperäinen isäntä oli lepakko, mutta väli-isäntä ennen ihmiseen tarttumista oli sivettikissa.

Joidenkin tutkimusten mukaan nyt leviävä koronavirus olisi saattanut siirtyä ensin lepakoista käärmeisiin ja sitten ihmisiin, kertoo muun muassa CNN. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Wuhanin toreilla on tiettävästi myyty käärmeitä. Tiedossa ei tosin ole, miten virus olisi voinut sopeutua sekä vaihto- että tasalämpöiseen eläimeen.

Wuhanissa on ollut myytävänä myös sivettikissoja, rottia, jättisalamantereita ja jopa eläviä sudenpentuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 8. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 9. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 10. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 11. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 12. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa
 13. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui
 14. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 15. Ikäihmisten joukko muutti Nastolassa tuliteriin tiloihin - "Me ollaan niin ylpeitä tästä talosta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.