Italiassa Lega ei onnistunut kaappaamaan voittoa pohjoisen aluevaaleissa – äärioikeistoa vastustavaa "sardiiniliikettä" veikataan yhdeksi syyksi äänestysintoon

Matteo Salvini kävi reilu viikko sitten vauhdittamassa Legan vaalikampanjaa Maranellossa Emilia-Romagnassa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Italiassa populistijohtaja Matteo Salvinin Lega-puolue hävisi vastoin odotuksia tärkeät Emilia-Romagnan aluevaalit sunnuntaina.

Samalla saivat takapakkia Salvinin haaveet Italian hallituskoalition horjuttamisesta. Salvinin tavoitteena on ajaa maa uusiin vaaleihin, mikä voisi avata hänelle tien pääministeriksi, sillä Lega johtaa valtakunnallisissa mielipidemittauksissa.

Pohjoisessa Emilia-Romagnassa kävi kuitenkin tällä kertaa toisin. Keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (PD) ehdokas Stefano Bonaccini voitti reilun 51 prosentin äänisaaliillaan Legan ehdokkaan, Lucia Borgonzonin. Tämä sai lopulta runsaat 43 prosenttia äänistä.

"Ylimielisyys ei kannata"

Ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa puolueet etenivät rinta rinnan. Lega oli elätellyt toivoa siitä, että se voisi toistaa historiallisen lokakuisen vaalivoittonsa Umbriassa, joka on ollut perinteisesti vasemmistolaista aluetta.

Emilia-Romagna on myös vasemmiston tukialuetta, mutta oikeisto on saanut kasvavaa tukea erityisesti pikkukaupungeissa ja maaseudulla.

– Ylimielisyys ei koskaan kannata, sanoi Bonaccini voittopuheessaan viitaten Salvinin puheisiin "vapauttaa" alue.

Tällä kertaa poikkeuksellisen hyvällä tasolla ollut äänestysinto kuitenkin vielä satoi keskustavasemmiston laariin. Äänestysprosentti oli 67, kun se vuoden 2014 vaaleissa oli 37. Äänestysinnon yhdeksi syyksi veikataan niin kutsuttua "sardiiniliikettä", joka on äärioikeistoa vastustava kansanliike.

Conte: Ei merkitystä valtakunnallisesti

Äänioikeutettuja aluejohtajan valintaan liittyneissä vaaleissa oli 3,5 miljoonaa.

– Ensimmäistä kertaa 70 vuoteen Emilia-Romagnassa oli vaalikamppailu, Salvini sanoi medialle vaaliennusteen julkistamisen jälkeen. Hän ei myöntänyt tappiota.

Vielä maaliskuun europarlamenttivaaleissa Lega päihitti PD:n alueella.

Legan uusi vaalivoitto olisi voinut horjuttaa entisestään Italian haurasta koalitiohallitusta, jota PD yrittää pitää koossa yhdessä populistisen Viiden tähden liikkeen kanssa. Italian hallituksen kaatumisella olisi merkittäviä vaikutuksia myös EU-tasolla.

Maan pääministeri Giuseppe Conte on aiemmin kiistänyt puheet hallituskriisin mahdollisuudesta. Hän on sanonut, että aluevaaleilla on merkitystä ainoastaan paikallisesti, ei valtakunnallisen politiikan tasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret maalin verran alakynnessä – ottelu käynnissä, katso suora lähetys tästä
 4. Jukurit käytti paikkansa avauserässä Pelicansia vastaan
 5. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 6. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 7. Aalto, Määttä ja Kytösaho läpäisivät karsinnan – Salpausselän maailmancupissa hyppää illalla kolme suomalaista mäkimiestä
 8. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 9. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 10. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 11. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 12. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina
 13. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 14. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 15. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.