Pihabongauksen tuloksissa näkyy metsätiaisten ahdinko

Töyhtötiaisista saatiin tämän vuoden Pihabongaus-tapahtumassa vähemmän havaintoja kuin koskaan. Lehtikuva / Pekka Sakki

STT

Suomessa viikonloppuna järjestetyn Pihabongauksen tuloksissa näkyy metsätiaisten ahdinko, ilmoitti seurannan järjestäjä BirdLife Suomi maanantaina. Lintuja tunnistettiin tapahtumassa kautta maan nyt 15. kerran.

Nykyään uhanalaiseksi luokiteltuja, varttuneissa metsissä viihtyviä hömö- ja töyhtötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia laskettiin noin 60 prosenttia vähemmän kuin reilu vuosikymmen sitten. Myös varpuspöllöjä havaittiin ennätysvähän.

Pihabongauksessa nähtiin enemmän kuin viime vuosina muun muassa vihervarpusia, hippiäisiä ja valkoselkätikkoja. Hippiäiset ovat selvinneet Etelä-Suomen leudosta talvesta hyvin, BirdLife Suomi toteaa.

Leudon talven ansiosta myös vesilintuja ja lokkeja nähtiin tavallista enemmän.

Bongauksen järjestäjien mukaan lintujen havaitseminen oli nyt vaikeampaa kuin kylmempinä talvina: ne eivät ilmestyneet ruokintapaikoille kuten pakkaskeleillä.

Seuranta kestää yhden tunnin

Viikonlopun lintuseurannan runsaimmat lajit olivat talitiainen, sinitiainen ja pikkuvarpunen. Yleisimmät eli useimmilla pihoilla havaitut lajit olivat puolestaan talitiainen, sinitiainen ja harakka.

Talitintti on ollut bongauksessa aiemminkin tuttu ykkössijan ottaja.

Pihabongauksessa tarkkaillaan tammikuun viimeisenä viikonloppuna tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Bongauksen tarkoituksena on innostaa ihmisiä tarkkailemaan lähiluontoa, mutta samalla kerätään tietoa talvilinnuston muutoksista.

Maanantaina julkaistut seurannan alustavat tulokset perustuvat noin 10 000 paikan havaintoihin. Kaikkiaan tämän vuoden Pihabongauksessa oli maanantaihin mennessä ilmoitettu havaintoja 106 lintulajista ja noin 370 000 lintuyksilöstä.

Bongauksessa viikonloppuna tehtyjä havaintoja voi ilmoittaa vielä perjantaihin 31.1. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi. Tulosten lopullinen yhteenveto julkaistaan helmikuun aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan– ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta – suomalaisnainen oli saapunut Pohjois-Italiasta
 5. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 6. Pelicansilla punainen lanka kateissa Jukureita vastaan
 7. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 10. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 11. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 12. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 13. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 14. Lahtelaistaustainen dramaturgi Marko Järvikallas pääsi esikoiskirjaa tehdessään seikkailemaan vapaana teatterin raameista – novelleihin heijastui myös nuoruuden ilmapiiriä 1980-luvun Lahdesta
 15. Eeva Soivio tuo veljensä traagisen tarinan Teatteri Vanhaan Jukoon sunnuntaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.