Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – aiemmin myös Turun katolisen kirkon seiniä spraymaalattu

Turun katolisen kirkon seiniin on jo kahteen otteeseen spraymaalattu syyllistäviä kirjoituksia. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT

Pari eri uskonnollista rakennusta on joutunut ilkivallan kohteeksi Turussa tammikuun aikana. Turun katolisen kirkon seiniin on jo kahteen otteeseen spraymaalattu syyllistäviä kirjoituksia. Turun juutalaisen seurakunnan synagogan ulkoseinistä ja -ovista löytyi punaista maalia maanantaiaamuna.

– Siellä on töhritty jollain väriaineilla seiniä ja ovia, sisälle ei ilmeisesti ole päästy, juutalaisen seurakunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Harry Serlo kertoi STT:lle.

Rikosilmoitus on tarkoitus tehdä, lomamatkalta tavoitettu Serlo sanoi.

Turun synagogan töhriminen ajoittui holokaustin muistopäivälle.

"Synagogan töhriminen huolestuttavaa"

Presidentti Sauli Niinistö kuvaili Turun synagogan töhrimistä hyvin huolestuttavaksi. Niinistö kommentoi asiaa Puolassa Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen muistojuhlan yhteydessä maanantaina.

– Todellakin näyttää näin Turussa käyneen -- se on hyvin huolestuttavaa. Meillä on oikeuslaitoksessa käsitelty asiaa, ja minunkin on tarkoitus asiasta vielä puhua, presidentti vastasi kysymykseen siitä, pitäisikö julkisen vallan kitkeä antisemitismin leviämistä tiukemmin.

Presidentin mukaan kyse on laajemmasta rasismista. Niin rasismin kuin antisemitismin kasvu Suomessa ja maailmalla on huolestuttavaa.

– Jos palataan 1930-luvulle, niin minua askarruttaa valtavasti, miten tavallisista ihmisistä tulee julmia tappajia. Se prosessi, miten ihmismieli voi kääntyä näin, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, koskien myös nykyaikaa, presidentti sanoi.

Katolisen kirkon seinään spreijattiin törkyä

Katolisen kirkon seinään ilmestyi tekstiä ensimmäisen kerran 17. ja 18. tammikuuta välisenä yönä. Seuraava hyökkäys tehtiin vajaa viikkoa myöhemmin 23. ja 24. tammikuuta välisenä yönä.

– Viime kerralla kirjoitettiin "Stop hiding pedos" eli tarkoittaako se sitten "Lopettakaa pedofiilien piilottelu"? Se oli metrin mittainen kirjoitus, jossa oli käytetty punaista ja mustaa väriä. Toinen teksti oli "liar", rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista kertoi.

Riiali korosti, ettei tässä vaiheessa voi sanoa, liittyvätkö synagogaan ja katoliseen kirkkoon kohdistunut ilkivalta toisiinsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.