Suomalaiset jatkavat koulutusta Irakin Kurdistanissa

Koulutusta annetaan osana Isisin vastaisen operaation toimintaa. Se on ollut keskeytettynä tammikuun alusta lähtien sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ohjusiskussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Suomalainen kriisinhallintajoukko jatkaa tästä päivästä alkaen vaiheittain koulutustoimintaa Irakin Kurdistanissa, kertoo Maavoimat.

Koulutusta annetaan osana äärijärjestö Isisin vastaisen operaation toimintaa. Se on ollut keskeytettynä tammikuun alusta lähtien sen jälkeen, kun Yhdysvallat tappoi iranilaiskomentaja Qassem Suleimanin ohjusiskussa.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on toiminut Irakissa kesästä 2015 alkaen. Suomalaisjoukot ovat kouluttaneet noin 5 000 kurditaistelijaa ja noin 700 Irakin asevoimien sotilasta. Tässä vaiheessa operaatiota suomalaiset esimerkiksi toimivat paikalliskouluttajien neuvonantajina sekä kouluttavat upseereita ja lääkintähenkilöstöä.

Maavoimien mukaan operaation tavoitteena on, että paikallisviranomaiset ovat päävastuussa kaiken koulutuksen antamisesta ensi syksyyn mennessä.

Suomalaisosaston vahvuus on tällä hetkellä 78. Suomalaiset toimivat kurdialueella Erbilissä. Samassa tukikohdassa toimii joukkoja useista Isisin vastaisen koalition maista.

Iran kosti Suleimanin kuoleman ohjusiskulla kahteen irakilaiseen tukikohtaan, joista toinen sijaitsi Erbilissä. Kukaan ei kuollut iskussa eikä suomalaisia loukkaantunut.

Isisin vastaiseen koalitioon kuuluu kaikkiaan 81 maata. Sen alaisuudessa toimivaan sotilaalliseen operaatioon kuuluu 26 maata, Suomi mukaan luettuna.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 16.29: Jutussa käytettiin aiemmin virheellisesti ilmaisua suomalaiset rauhanturvaajat. Kyseessä on kuitenkin suomalainen kriisinhallintajoukko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Kodeille tulossa muhkea energiansäästö – "Korona tulee varmasti vielä laskemaan hintoja"
 3. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 4. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 5. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 6. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 7. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 8. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 9. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 10. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 11. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 12. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 13. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 14. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 15. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.