Metsäteollisuuden lakko alkoi – kemian maanantainen sovittelu valtakunnansovittelijalla ei johtanut ratkaisuun

Paperiteollisuus palaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pakeille tiistaina kello 9 sekä mekaaninen metsäteollisuus neljä tuntia myöhemmin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Metsäteollisuuden lakot alkoivat maanantaina aiemman ilmoituksen mukaisesti.

Yhteensä lakon piirissä on ammattiliittojen mukaan yli 17 000 työntekijää. Siihen osallistuvat Paperiliiton edustamat paperi- ja sellutyöläiset, Teollisuusliiton väki mekaanisessa metsäteollisuudessa eli sahoilla ja vaneritehtailla sekä ammattiliitto Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt.

Lakon piirissä on toimipisteitä muun muassa Metsä Boardista , Stora Ensosta ja UPM:stä .

Työnantajien edustajana työehtosopimusta kiistassa neuvottelee Metsäteollisuus. Se on arvioinut, että kahden viikon lakoista tulisi alalle lähes miljardin euron menetykset.

Paperiliiton ja Teollisuusliiton lakot olivat alun perin kaksiviikkoisia, mutta viikonloppuna molemmat laajensivat lakkonsa kolmannelle viikolle. Toimihenkilöiden lakko kestää kaksi viikkoa.

Paperin sopua odotetaan ensimmäisenä

Sovintoa hierotaan seuraavan kerran valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla tiistaina. Paperiteollisuus palaa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan pakeille kello 9 sekä mekaaninen metsäteollisuus neljä tuntia myöhemmin.

Alalla arvioidaan, että paperialan sopu toimisi neuvottelulukon avaajana.

– Näyttää siltä, että jotta meidän (mekaanisen metsäteollisuuden) pöytä voisi liikahtaa, tarvittaisiin paperiteollisuuden neuvottelutulos, arvioi Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen STT:lle maanantaina.

Paperin ja sellun sopua on etsitty kymmenissä tapaamisissa. Edellinen yritys oli Piekkalan johdolla sunnuntai-iltana. Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kuvaili myöhään yöhön asti käytyjä keskusteluja hyviksi, mutta Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan osapuolet eivät juuri lähentyneet.

– Ei kannata itselleen valehdella. Ei se edistynyt, Vanhala sanoi STT:lle.

Metsäalan työehtosopimusta koskevan kiistan polttopisteessä ovat palkankorotukset sekä 24 palkattoman kiky-tunnin kohtalo. Teknologiateollisuuden kiky-tunneista luovuttiin vuodenvaihteessa. Palkansaajajärjestöt tavoittelevat laajasti samaa muilla aloilla.

Kemian ala tapasi tuloksetta

Maanantaina Bulevardilla sovitteluvuorossa oli kemian työkiista. Myös kyseisen alan piti mennä maanantaina lakkoon, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi työnseisausta kahdella viikolla.

Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden maanantainen tapaaminen päättyi kuitenkin tuloksetta. Neuvottelut jatkuvat torstaina.

– Tehtäviä tehdään taas. Osapuolet valmistautuvat seuraavaan tapaamiseen. Siellä on teemoja, joita käsitellään, Piekkala kommentoi neuvottelujen tilannetta.

Maanantaina omaa kiistaansa Bulevardilla kävivät sovittelemassa myös Sähköliitto ja Teknologiateollisuus. Sähköliitto on ollut lakossa joulukuusta alkaen, koska se vaatii jäsenilleen omaa luottamusmiestä tai vastaavaa edustajaa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksiin.

Työnantaja pitää lakkoa laittomana ja vaatimusta juridisesti mahdottomana.

– Teknologiateollisuus on jo ennen joulua antanut ratkaisumallin, jonka avulla paikallisesti voidaan jäsenyrityksissä sopia sähköliittolaisten edustuksesta, järjestön työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 5. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 6. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 7. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 8. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 9. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 10. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 11. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 12. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 13. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 14. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 15. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.